Кристиан Вигенин: Балканите са на прага на ЕС - въпросът е „кога“, а не „дали“

Апр 23, 2013 Новини БСП 0 1344

  Всички знаем, че Балканите са неразделна част от Европа

 

Всички знаем, че Балканите са неразделна част от Европа. За нас, социалистите и демократите, присъединяването на страните от Балканите към ЕС е въпрос на време, а не на условност. Въпросът е „кога", а не „дали". Това заяви евродепутатът Кристиан Вигенин, председател на Работната група за Западните Балкани на ПЕС и секретар по външна политика на НС на БСП по време на Балканската конференция на ПЕС.

По думите на Кристиан Вигенин към днешна дата заложена от европейските социалисти „Пътна карта 2014 г.", целяща през 2014 г. всички балкански държави да бъдат необратимо по своя път на европейска интеграция, е до голяма степен изпълнена. Вигенин покани водещите политици от Югоизточна Европа да се включат в Съвета на ПЕС, който ще се проведе в София на 21-22 юни 2013 г, по време на който да бъде продължена дискусията относно бъдещото развитие на региона и неговата европейска перспектива.

В заключителната декларация, приета по време на конференцията, бе отбелязано, че ПЕС ще следи за изпълнението на подписаното между Сърбия и Косово споразумение за нормализиране на отношенията между двете страни, тъй като го разглежда като необходима предпоставка за развитие на региона на Западните Балкани като цяло.