Защо 100 млн. за слухтене, а не за пенсии и детски

Апр 18, 2013 Новини БСП в медиите 0 1635

Интервю на Корнелия Нинова в Стандарт:   Може да грешим, но никога не обръщаме гръб на хората, казва Корнелия Нинова ГЕРБ не се бори с мафията, а с неудобните бизнесмени и политици Корнелия Нинова е сред остриетата на БСП в парламента

Интервю на Корнелия Нинова в Стандарт:

 

Може да грешим, но никога не обръщаме гръб на хората, казва Корнелия Нинова
ГЕРБ не се бори с мафията, а с неудобните бизнесмени и политици
Корнелия Нинова е сред остриетата на БСП в парламента. Споровете й с Бойко Борисов ще останат в аналите на Народното събрание. В предизборната кампания Нинова ще води червената листа в София-област.
- Г-жо, Нинова, от седмици държавата се тресе от скандала след сигнала за незаконните подслушвания, който соцли-дерът Сергей Станишев подаде до главния прокурор. Но Бойко Борисов припомни разговорите ви със следовател Татяна Шарланджиева, за които се твърди, че чрез тях й оказвате натиск. Какво е чувството да видиш стенограма от разговора си?
- Бойко Борисов лъже. Между мен и следовател Шарланджиева никога и по никакъв повод не е имало записани със СРС разговори. Има разпечатка от мобилен оператор на кого съм звъняла аз и кой ми е звънял на мен. Няма нито дума от съдържание на разговорите. Ако някой някога извади разговори, с които съм оказвала натиск върху следователи, на секундата напускам политиката. Когато е притиснат, Борисов винаги хвърля вина върху други. Но аз го питам кога каза истината? Когато от трибуната на парламента заяви, че през 2007 година съм била употребена, без да имам вина, или сега, когато иска за втори път да ме разследват за едно и също нещо. Ще му повярвам, че е обективен, когато се подложи на разследване за разговорите му с Ваньо Танов, които цялата държава чу и които са доказателство, че премиерът покровителства контрабандата.
- На фона на предизборната кампания дебатът за родния Уотъргейт не става ли удобен и за БСП, и за ГЕРБ?
- Не. Не удобен, а наложителен става този дебат по три причини. Първо: с Цветановгейт ГЕРБ грубо погазиха закона, нарушиха демократичните норми зад прикритието, че се борят с организираната престъпност. Ако бяха подслушвали престъпници, защо не изпратиха записите в съда, а ги изтриха? Това е доказателството, че целта не е борба с организираната престъпност, а с неудобните им хора. Второ:
ГЕРБ изхарчиха близо 400 млн. лева за 4 г. за незаконно подслушване. На всеки, който мисли различно от тях, на бизнесмени, на политически опоненти. Вместо това можеха да дадат тези пари на малките и средните предприятия (МСП) Точно толкова държавата им дължи. Или да увеличават всяка година пенсиите и детските надбавки. И трето: при ГЕРБ битовата престъпност скочи 3 пъти. Тези пари можеха да отидат за решаването на този проблем. По един полицай във всяко село щеше да гарантира спокойствие и сигурност на всеки човек.
- Нека погледнем към прогнозите за 12 май. Въпреки всички скандали ГЕРБ води пред БСП. Защо?
- Да изчакаме 12 май. Прогнозите са едно, а реалният живот - друго. БСП ще бъде първа политическа сила. И млади, и възрастни, и бизнес са настръхнали срещу ГЕРБ. Те няма да позволят да се повтори това, което им се случваше през последните 4 години.
- Как гледате на сценария за още едни парламентарни избори в рамките на тази година? Ще има ли сили БСП?
- БСП ще има сили, но още едни парламентарни избори ще се отразят зле на хората и страната. Държавата има нужда от стабилно програмно правителство, което бързо да се заеме с решаването на спешни въпроси: помощ на МСП, за да се съживи икономиката, създаване на работни места и увеличаване на доходите.
- Бяхте сред най-ревностните защитнички на запазването
на корпоративния данък при дебатите в БСП. Защо?
- Обявихме, че ще променим
плоския данък, който се отнася до доходите на физическите лица. Нашите опоненти веднага манипулираха темата и започнаха да плашат фирмите,
че това ще се отнася и за тях. Малките и средните предприятия едва дишат, а те им внушават, че БСП ще им вдигне данъците. Никога не сме имали такова намерение. Затова настоях на пленум на БСП, че корпоративният данък остава 10 %.
- Какво още обещавате на бизнеса, за да ви подкрепи?
- Три неща: Първо, веднага да им изплатим дължимото от държавата за извършената работа, ДДС и акцизи. Второ - драстично да намалим регистрационни, лицен-зионни, регулаторни и др. изисквания, които ги задушават. Не може за начало на един бизнес да са необходими 58 документа. Докато извадиш последния, на
първия вече е изтекъл срокът. И трето - да им осигурим в Банката за развитие средства за достъпно кредитиране. Бизнесът има нужда спешно от пари, за да инвестира и открива работни места.
- Как ще направите
така, че обещанията да не останат само в предизборните
ф л а й е р и. Например за индексирането на пенсиите, за увеличението на детските?
- Пенсиите ще се увеличават всяка година, детските ще станат колкото минималната работна заплата. Така, както се правеше в периода 2005 -2009 година. Пари за това ще осигурим от: първо - съживяване на малките и средните предприятия, второ - от различно разпределение на наличните пари в бюджета, например вместо всяка година 100 млн. за подслушване, 100 млн. за гарантиране на първо работно място на младите хора и други социални плащания. Трето - от драконовски мерки срещу контрабандата, където потънаха около 6 милиарда лева.
- ГЕРБ признаха, че са правили грешки, но са готови да се поправят. Грешка ли беше въвеждането на плоския данък от вашето правителство?
- В условия на икономически растеж плоският данък доведе до изсветлява-не на икономиката и увеличаване на приходите в бюджета. Тези допълнителни приходи отидоха за здравеопазване, образование, пенсии и т.н. Но в криза по-справедливо е най-бедните да бъдат подпомогнати, като се освободят минималните доходи от данък, а хората с по-високи доходи проявят солидарност и поемат по-голяма отговорност.
Често журналистите ви наричаме червено острие заради хъ-са, с който спорите с опонентите си от ГЕРБ. Имали ли сте случай след сблъсък в пленарна зала да съжалявате за хапливия си език?
- Да. Правила съм много смислени и аргументирани изказвания от парламентарната трибуна. Готвела съм се дни наред и трудно приемам, че няма да бъда запомне-
на с някое от тях, а ще остана позната с поканата ми към Борисов да излезе отвън да се разберем като мъже.
- Но не пестите и критики към другарите си -сещам се за сблъсъка между вас и Антон Ку-тев по повод на изказването му за предаването на БСП по полов път и по наследство. Сдобрих-те ли се?
- Случвало се е да бъда на различна позиция с някои от другарите. Казвала съм го открито и съм отстоявала с аргументи. И съм си понасяла всичките последствия от това.
- В предишния парламент бяхте водач на благоевградската листа. И сега ви искаха там, но сте в София-област. А там пък организациите номинираха Драгомир Стойнев. Успокоиха ли се структурите? Какво им казахте?
- Успокоиха се. Казах им 3 неща: първо - всяка седмица ще бъда сред тях в областта. Второ - за всеки проблем, който може да бъде решен чрез промени в закона, ще правя законодателни предложения в парламента. Трето - всяка несправедливост към тях ще бъде ог-ласявана от трибуната на НС всеки петък.
- Колко соцдепутати ще влязат от София-област в следващото Народно събрание?
- 4 от 8 със сигурност. Ще се борим за пети мандат. Останалите да си ги поделят всички други партии.
- Да гледате хората в очите. И да стиснете 3000 ръце по време на кампанията. Това поръчение отправи към участниците в листите соцлидерът Сергей Станишев в Южния парк. До къде сте с изпълнението на заръката?
- Изпълнявам я. За мен най-важното в политиката е личният контакт, той те държи близо до истинския живот и те
_ зарежда с
енергия за работа.
- Кой упрек чувате най-често при срещите с хората?
- Че говорим сложно. Очакват от нас да приземим говоренето.
- А за какво ви казват "браво"?
- Че дори и да сме правили грешки, никога не сме допускали една - не сме обръщали гръб на хората.