МВР пак е машина за страх

Апр 17, 2013 Новини БСП в медиите 0 1681

Интервю на Мая Манолова за Преса: -Г-жо Манолова, лидерът на БСП Сергей Станишев започна една много рискова игра с огласяването на анонимен сигнал за подслушване на двама президенти, лидери на партии, бизнесмени и магистрати

Интервю на Мая Манолова за Преса:

-Г-жо Манолова, лидерът на БСП Сергей Станишев започна една много рискова игра с огласяването на анонимен сигнал за подслушване на двама президенти, лидери на партии, бизнесмени и магистрати. Прокуратурата потвърди, че има основания за подобни твърдения. Чувствате ли се победители?
- Това, че се злоупотребява със СРС и че се подслушва незаконно, бе публична тайна. Отдавна се знае, че ГЕРБ използва извън границите на закона СРС. Няма победител от скандалните разкрития, защото те показват грозното лице на българската действителност. А именно, че МВР се използва за политически цели. Че има политическа полиция. Че в МВР се извършват престъпления. Защото нерегламентираното подслушване е престъпление. Няма как да се чувстваме победители. Това излага България пред европейската общност. След този скандал придобиваме образ на нецивилизована държава, в която са поставени под съмнение основни човешки права. Това е нарушение на европейската харта на правата на човека.
- Възможно ли е Цветанов да не е знаел за нерегламентираните подслушвания, както самият той твърди?
- Има ли човек, който да се съмнява, че всичко, което се случва в МВР, и особено използването на СРС, е под контрола и със знанието на Цветан Цветанов. Оставям настрана факта, че според закона за СРС министърът е отговорен за използването и прилагането на специални разузнавателни средства. За неупражняването на контрол също се носи отговорност. Но в случая няма никакво съмнение според мен, че тези служители не са извършвали незаконно подслушване на своя глава.
- Кой би могъл да бъде поръчителят и потребителят на информация, събрана по незаконен начин от специални разузнавателни средства?
- Отговорете си сама на този въпрос. Смятате ли, че техническите изпълнители имат някакъв интерес да развиват масово подслушване на десетки хиляди български граждани? Вчера се чу едно число -115 000. Толкова са слушаните телефони.
Не се съмнявам и мисля, че никой не се съмнява, че са слушани политици, магистрати, журналисти, представители на едрия бизнес. Но 115 000 подслушвани телефони - това означава, че са слушани и политици на регионално ниво, и среден бизнес, и граждани, и всички неудобни на властта. Всеки, който би дръзнал да бъде опонент на ГЕРБ.
- Кой трябва да понесе обаче политическата отговорност от този скандал?
- Политически отговорното лице в МВР. Естествено, че министърът би следвало да понесе отговорност. Дори и да не е знаел, той е бил длъжен да осъществи контрол. Още повече че става дума за изключително чувствителна сфера, която се отнася до основни човешки права и свободи. Самият Цветан Цветанов неотдавна заяви, че МВР не е плод и зеленчук. Там има ясен контрол кой какво върши. Той самият нееднократно отправяше упреци към своите предшественици, че по тяхно време МВР едва ли не е било разграден двор. Оказа се, че в добре подредената от Цветанов къщичка на МВР специализирана техника за подслушване се движи из София и из страната като такси с някакви други цели освен тези, за които е създадена. А именно прилагане на СРС-та. Абсурдно е да си помислим, че шефове на дирекции си позволяват да извършват на своя глава, и то системно, незаконно подслушване. Това е невъзможно. От друга страна, самият факт, че са образувани четири досъдебни производства, означава, че прокуратурата има достатъчно данни за извършени престъпления. И след тези четири разследвания за неупражнен контрол е нормално петото да бъде срещу този, който би следвало да упражни контрола върху цялата дейност. Това е вътрешният министър.
- Самият Цветанов вчера изплака, че не изключва и самият той да е бил подслушван нерегламентирано. Възможно ли е?
- Много е смешен този плач. Преди седмица изнесох данни, че във всеки един час от денонощието се иска разрешение за прилагане на 8 СРС-та и достъп до трафични данни. Цветанов ме обвини, че едва ли не съм имала някакви притеснения и затова не съм искала да бъда подслушвана. Тогава казах, че аз не искам и не желая да бъда подслушвана незаконно. Самият премиер преди известно време обяви, че неговите министри може да бъдат обект на подслушване и в това нямало нищо лошо, ако не водят нерегламентирани разговори. От какво се оплаква самият Цветан Цветанов? Това толерантно отношение към престъпното използване на СРС-та беше насаждано от самия премиер.
-Борисов каза, че няма да оттегли своето доверие от Цветанов. Как си обяснявате тази реакция?
Борисов и Цветанов всъщност са едно, макар и често да разиграват ролите на доброто и лошото ченге. И това е поредното доказателство. Но би следвало бившият премиер да си дава сметка, че защитавайки Цветанов, той поема отговорността за незаконното подслушване и за извършваните престъпления в МВР. Дотук не чухме ГЕРБ да се разграничават от грозните практики, които са се случвали в МВР.
- Изключвате ли възможността Лютви Местан да е прав в твърдението си, че е възможно самият Борисов да е зависим от Цветанов? Каква би могла да е тази зависимост?
- Че Цветанов е слушал всички, стана ясно още в началото на 2011-а с разгорения се скандал Мишо Бирата. Тогава, вместо да се вземат необходимите мерки, премиерът лековато обяви, че няма нищо лошо в това да се слушат министри и в това да се слушат и журналисти, и на всеки, ако се наложи, да бъде спретнато и оперативно дело.
- Какво би се случило, ако Борисов не оттегли Цветанов като началник на предизборния щаб на ГЕРБ?
- Оставането на Цв. Цветанов в листите и начело на предизборния щаб на ГЕРБ е заплаха за честността на вота. Най-големият проблем на предстоящите избори е страхът, който се насажда у хората от бившите управляващи. Макар ГЕРБ да бяха свалени от власт, те реално управляват - ГЕРБ контролира МВР, а машината за страх, създадена от ГЕРБ, се реализира на първо място от МВР и след това от останалите контролни органи на българската държава. Хората ги е страх, бизнеса го е страх да заеме позиция в подкрепа на партия, различна от ГЕРБ.
- От какво се страхуват бизнесмените?
- Че бизнесът им ще бъде затрит. От това, че ще си загубят работата. От това, че няма да могат да си издържат семействата. Страхът е най-големият порок в българското общество. Голямото ми притеснение е, че коментирайки тези теми, ние допълнително демотивираме хората от участие във вота и продължаваме едва ли не да ги зомбираме, че пипалата на МВР са навсякъде. Моето послание към гражданите е, че в тъмната стаичка няма СРС-та. Там всеки е сам със съвестта си и ако иска тези грозни уродливи явления да престанат, трябва да го изрази чрез своя вот.
- Имате ли обяснение защо служебният премиер Марин Райков защитава Цветанов, твърдейки, че към този момент няма доказателства той да е замесен в подслушвани-ята?
- Никой не е очаквал нещо различно от служебния премиер. Това е най-слабото служебно правителство, което България е имала. Кабинет на ГЕРБ, съставен на второ раздаване. В него влязоха хора, които са послушници на предишните управляващи.
- Какви са очакванията към прокуратурата? Трябва ли да бъдат проверени и автомобилите на ДАНС със спецтехника?
- В МВР има и друга техника за подслушване. Има още автомобили и още технически устройства за подслушване, които трябва да бъдат проверени. Нека не забравяме, че проверката е в рамките само на един месец и колосални злоупотреби и нарушения са констатирани само за този месец. Но съмнява ли се някой, че тези порочни практики се прилагат още от влизането на ГЕРБ във властта! Няма съмнение. Така че проверката трябва да се върне и назад във времето.
- Каква е гаранцията, че същите тези технически средства и автомобили не са били използвани по същия начин и от управлението на тройната коалиция?
- Тези автомобили са закупени след управлението на правителството на Сергей Станишев.
- Ще искате ли и оставката на служебния министър Петя Първанова?
- Би трябвало тя самата да си подаде оставката като служебен министър на МВР. Очевидно е, че е част от един ръководен екип, по време на който са се случвали ужасни неща, засягащи основни права и свободи на хората.
Лично вие опасявате ли се, че сте били подслушвани?
- До мен нееднократно е достигала информация, че ме слушат нерегламентирано, но мисля, че на подслушване са били подложени освен устатите представители на опозицията и голямо мнозинство от други граждани. Огромният проблем е, че е слушано наред, безразборно. И по този начин се държат под контрол и в зависимост десетки хиляди български граждани. Дайте си сметка и какъв огромен финансов ресурс се е харчил и се харчи за подслушване -100 млн. лв. на година. С толкова пари биха могли да се решат реални проблеми. Би могъл да се реши въпросът с увеличаване на парите за майчинство, с енергийните помощи на пенсионерите, включително и коледните надбавки, за които трябваха 120 млн. лв. Оказва се, че едни хора, за да задоволят престъпните си страсти за подслушване, са ощетили най-уязвимите български граждани. Това е грях, който ще тежи на тяхната съвест. В условията на криза да харчиш колосални пари за нерегламентирано подслушване е безобразие.
- Имате ли тайни, които се притеснявате да не излязат наяве, в случай че сте били слушани?
- Нямам никакви притеснения. Но като всеки нормален човек не желая да бъда подслушвана незаконно.