Сергей Станишев: Прокуратурата да разследва докрай Цветановгейт

Апр 16, 2013 Новини БСП 0 891

  Призовавам прокуратурата да извърви пътя докрай в това разследване, казa председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция по повод мегаскандала с подслушването

 

Призовавам прокуратурата да извърви пътя докрай в това разследване, казa председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция по повод мегаскандала с подслушването. Според лидера на социалистите прокуратурата трябва да стигне докрай и да се повдигне обвинение срещу Цветанов. „По закон той отговаря за работата на СДОТО, за контрола върху законността на използване на СРС-та", напомни Станишев. Според лидера на БСП, Цветанов не напуска листита за изборите, за да му се гарантира имунитет и да не може да му се повдигне обвинение.

Председателят на БСП изрази възмущението си от арогантността и авантюризма на Цветанов, от ширещата се четири години безнаказаност. Станишев изтъкна, че бившият вътрешен министър е допуснал система за тотално подслушване и нарушаване на закона. Лидерът на БСП подчерта, че след като прокуратурата е започнала досъдебни производства срещу четирима служители на МВР, означава, че са налице достатъчно доказателства за това, за което Цветанов твърдеше, че не е възможно. Станишев изтъкна, че няма какво Цветанов да се оправдава, че бил политическо лице. Лидерът на БСП беше категоричен, че Цветанов пряко носи както политическа, така и наказателна отговорност за безобразията, разкрити от прокуратурата. Според Станишев поведението на Цветанов говори за истеричност и малодушие, след като си измива ръцете със служители на СДОТО.

Станишев попита дали Борисов е знаел за тези незаконни действия в МВР и дали те не са правени по негово указание. „Бойко Борисов си закачи един воденичен камък, който ще го води към дъното", заяви лидерът на БСП. Според него това, че Борисов защити Цветанов показва неразривната връзка и зависимост на бившия премиер и бившия министър.

Председателят на БСП отбеляза острата реакция, дошла днес и от Брюксел. Лидерът на Социалистите и демократите в ЕП Ханес Свобода в специално изявление е изразил възмущението си и е дал политическа оценка за скандала. За да онагледи мащабността на скандала, Станишев отбеляза, че ако днес България кандидатстваше за членство в ЕС, страната ни нямаше да издържи политическите критерии.

Станишев допусна, че към момента е разкрита само горната част на един айсберг. Лидерът на БСП настоя да се провери как ДАНС ползва специализираната техника и допусна, че е възможно и в други служби да са се случвали подобни безобразия. Лидерът на БСП каза, че е необходим  контрол върху структурата, която се занимава с подслушване и проследяване - за да се бори с престъпници, а не с журналисти, политици, съдии, с рекет и шантаж. Станишев напомни предложенията на БСП за възстановяване на бюрото за контрол върху СРС-тата, разширяване на парламентарния контрол включително със съвет, който да представлява НПО.

„Оставането на Цветанов като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ и като водач на листи на бившата управляваща партия е сериозна заплаха за честността за вота. Това е доказателство, че изборите няма да бъдат честни", категорична беше Мая Манолова. По думите й цялото МВР е впрегнато да прави избори с Цветанов. Според Михаил Миков скандалът Цветановгейт е много по- тежък от случая с Танов.