Мирослав Найденов замесен в скандална корупция при определянето на обществените поръчки на ДФЗ

Мар 21, 2013 Новини БСП 0 1425

Прикривал ли е Бойко Борисов злоупотребите на земеделския си министър?     Мирослав Найденов е въвел стандарт в злоупотребата с еврофондовете, заяви членът на ИБ на НС на БСП Явор Гечев на пресконференция

Прикривал ли е Бойко Борисов злоупотребите на земеделския си министър?

 

 

Мирослав Найденов е въвел стандарт в злоупотребата с еврофондовете, заяви членът на ИБ на НС на БСП Явор Гечев на пресконференция. Той представи документи, показващи корупцията в министерството на земеделието и личната намеса на Мирослав Найденов при определянето на победители в обществените поръчки на Държавен фонд „ Земеделие". Явор Гечев обърна внимание на показанията на бившия зам.-шеф на фонда Светослав Симеонов. Той разказва как лично министър Найденов и неговата заместничка Светлана Боянова са упражнявали върху него натиск да се определят печеливши проекти, финансирани с европейски средства от ДФЗ. „Това се нарича злоупотреба с власт и злоупотреба с европейските фондове", категоричен беше Явор Гечев. Според него става дума за тежка корупция, която е въведена като стандарт в работата на министерството на земеделието. Гечев изтъкна, че очевидно е било практика в министерството и лично в работата на министъра да се обажда по телефона и в персонални разговори със служители на ДФЗ, да се определят фирмите-победителки в уж независими конкурси.

От  писмото на Светослав Симеонов, което Гечев показа, става ясно, че са били препоръчвани определени консултантски фирми, за да се гарантира одобрение на проектите. Той признава, че е получавал обаждания от кабинета на министър Найденов, за да се осигури предимство на проекти, като голяма част от тях са били с проблеми и не са съответствали на правилата на ПРСР. Голяма част от проектите са изготвени от консултантска фирма, свързана с членове на Асоциацията на земеделските производители, на която Светлана Боянова е била изпълнителен директор. В писмото си Симеонов говори за риска за имиджа на България и за финансирането на ПРСР.

„Освен стандартизацията в храните, която доведе до картелизиране на пазара и повишаване на цените на храните с 40%, се оказва, че Мирослав Найденов въведе и стандарт в злоупотребата с еврофондовете", каза Явор Гечев. Той подчерта, че в този случай става дума за прокурорско разследване, което е било потулено, разследващите прокурори включително са били заплашвани, оказан им е огромен натиск - и политически, и от високопоставени служители на прокуратурата.

Явор Гечев напомни и за сигнала до главния прокурор, който той представи преди дни и който е свързан отново с работата на министър Мирослав Найденов. Гечев благодари на Сотир Цацаров за бързата реакция и изрази надежда, че главният прокурор ще провери дали има подаден сигнал към предшественика му по въпроса. „По наша информация в хода на делото, образувано срещу неизвестен извършител, са събрани достатъчно доказателства, които водят до повдигане на обвинение срещу бившия министър на земеделието Мирослав Найденов", каза Гечев. Той изрази опасенията си, че вероятно е оказан огромен натиск върху разследващите прокурори - да не се повдига дело срещу Мирослав Найденов. Гечев настоя да стане ясно дали има събрани достатъчно данни за повдигане на обвинение срещу Мирослав Найденов в качеството му на министър и имало ли е натиск от високопоставени политици или служители от прокуратурата - делото да не бъде придвижено и да не се повдигне обвинение на Найденов. „Може да се окаже, че става дума за второ издание на случая Мишо Бирата, този път в опит за прикриване на злоупотреби с европейски средства", изтъкна Гечев. Той изрази недоумение от факта, че бившият премиер Борисов мълчи и се крие. Членът на ИБ на НС на БСП изрази опасенията си, че Борисов е знаел и е прикривал тази дейност.