БСП предлага кауза, която да обедини България в борбата срещу демографската криза

Мар 19, 2013 Новини БСП 0 1433

Левицата с амбициозен ангажимент пред българите: Всяко семейство да може да отглежда три деца   Предлагаме кауза, която да обедини България

Левицата с амбициозен ангажимент пред българите: Всяко семейство да може да отглежда три деца

 

Предлагаме кауза, която да обедини България. БСП се обръща към гражданите с предложение за обществен договор за преодоляване на демографската криза в страната. Това обяви лидерът на социалистите Сергей Станишев на пресконференция. Той представи някои от ключовите ангажименти, които БСП поема пред хората и които ще реализира, ако спечели доверието им след изборите.

На първо място Сергей Станишев потвърди намерението на социалистите за разкриване на 250 000 работни места, като 190 000 от тях могат да бъдат създанени още в рамките на първата година. Специално за младите хора се предвижда Закон за младежката гаранция и за младежката заетост. Председателят на БСП обяви, че водеща политика ще бъде майчинството и отглеждането на деца. В тази посока социалистите ще предложат стимули за развитие на модела на 5-членното семейство (родители и три деца). Ще бъде увеличен размерът на обезщетението за отглеждане на дете до размера на минималната работна заплата. Ще се увеличат и детските надбавки, които ще се обвържат с възрастта на детето и ще отпадне подоходният критерий. Ще се увеличи помощта за първокласниците и за децата в общинските държавни детски градини. Друг ангажимент на БСП е да се въведе швейцарското правило и да се индексират пенсиите регулярно. Специален акцент ще е подкрепата за най- бедните.

„Стъпка по стъпка ще подобрим живота на хората", каза Драгомир Стойнев. Той обяви, че БСП възнамерява да води агресивна политика за заетост и доходи. По отношение на пенсионната система, Стойнев изтъкна предложението на БСП - всички хора, на които не достигат 2 години стаж или възраст за пенсиониране, да могат да се пенсионират предсрочно. Стойнев обърна специално внимание на грижата за хората с увреждания. В тази посока БСП предлага всяко дете с увреждане да получава 70% от минималната работна заплата, както и да бъдат стимулирани работодателите, които наемат на работа хора с увреждания. Друга важна мярка, която социалистите предлагат, е увеличаването на максималния осигурителен доход, което ще донесе на осигурителната система допълнително 400 млн. лв.

Станишев направи сравнение, с което показа колко лошо и катастрофично е наследството на ГЕРБ. Лидерът на БСП напомни, че за периода 2005г.-2009г. безработицата е намаляла с 31%, а при управлението на Борисов се е увеличила с рекордните за Европа почти 100%. Станишев попита каква отговорност ще поеме Бойко Борисов за тези 420 000 безработни. „Колко гьонсурат трябва да бъдеш, че сега да обещаваш светло бъдеще, след като си имал цялата власт", попита лидерът на БСП и напомни, че вече 50% от българите са бедни заради некадърната политика на ГЕРБ. „После се чудят защо хората ги изгониха с протести", каза Станишев по адрес на бившите управляващи. Лидерът на БСП обобщи политиката на Борисов по отношение на доходите, заетостта и пенсиите като престъпление пред нацията.