БСП е готова със спешна програма след изборите

Мар 16, 2013 Новини БСП 0 1194

БСП е готова със спешни мерки за първите сто дни след изборите, които ще реализира, ако спечели доверието на хората

БСП е готова със спешни мерки за първите сто дни след изборите, които ще реализира, ако спечели доверието на хората. Това обяви председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Социалистите ще предприемат бързи действия за стабилизиране на ситуацията в страната, която според Станишев днес може да се обобщи по следния начин - „за труда няма хляб, за бизнеса няма въздух, за хората няма справедливост". „БСП винаги е била амбициозна в целите си и изпълнява ангажиментите си", изтъкна Станишев. Той беше категоричен, че промяната, която искат българите, не може да стане при сегашното статукво и при участие на ГЕРБ във властта.

Сред първите мерки на левицата Станишев постави стартирането на Обществен парламент и диалога с гражданското общество. Според лидера на БСП е необходима промяна в работата на Народното събрание, особено по отношение на парламентарния контрол, така че да има системно отчитане на властта. На следващо място Станишев постави нуждата от извънреден диалог с общините, както и реализирането на спешни социални мерки в подкрепа на хората в най- тежко положение. Лидерът на БСП добави, че трябва да се предприемат мерки за нормализиране на икономическата среда в страната и за оздравяване на държавните фирми. БСП възнамерява да приеме и специален закон за гарантиране на младежката заетост. Предвижда се и ново антимонополно законодателство. Социалистите се обявиха за максимална прозрачност и разсекретяване на търговските и приватизационни договори, които са от голям обществен интерес. Станишев обърна внимание и на приключването на преговорите за следващия финансов период.

Председателят на БСП изтъкна и някои от мерките, които трябва да се реализират в рамките на първата година от управлението. Според него са необходими преглед и промяна на функционирането на контролните и регулаторни органи. На второ място Станишев постави ускореното въвеждане на електронно правителство, както и цялостен преглед на състоянието на енергетиката. БСП предвижда още - данъчни облекчения за малките и средни предприятия и за хората с ниски доходи.

Станишев не скри опасенията си, че заявленията на служебното правителство започват да изглеждат като празни приказки. Лидерът на БСП напомни заявлението на служебния премиер, че ще се възстановява доверието в институциите, за което обаче до момента липсват конкретни действия. Станишев обясни, че няма как служебният кабинет да предприеме конкретни мерки в който и да е сектор, без да е ясно наследството, оставено от Бойко Борисов. Според лидера на БСП, ако такъв анализ не се направи, е все едно да се гради върху плаващи пясъци. „Мълчанието и тезата за приемственост е убийствена за служебния кабинет", категоричен беше Станишев. Той подчерта, че ако не се каже истината за наследството на Борисов, правителството на Райков ще понесе отговорността. Лидерът на БСП напомни, че служебният премиер е назначен, защото в страната се е случило нещо извънредно. В този смисъл изявленията, че няма проблем с фискалния резерв според Станишев не отговарят на истината. Председателят на БСП попита и откъде ще се търсят резерви за решаването на острите социални проблеми. Лидерът на социалистите отбеляза, че Райков започва да прилича на Бойко Борисов с изявленията, че ще увеличава пенсиите. „Това е по закон", напомни Станишев. Той отбеляза още, че не е работа на Райков да дава оценки за управлението на кабинета Станишев. Лидерът на БСП потвърди позицията на левицата и срещу запазването на политическите кабинети.

По отношение на коалиционната политика на БСП Станишев заяви, че коалиционната формула ще бъде Коалиция за България, която е утвърдена марка. Той изтъкна, че има голяма интерес от НПО и граждански организации, които имат желание да сключат двустранни споразумения с БСП. Станишев обяви, че възнамерява лично да води разговори с досегашните депутати на левицата, както и с потенциалните кандидати. Според Станишев е необходимо до голяма степен обновление, но това няма да се прави самоцелно или за да  бъде някой изхвърлен. „Всеки има своите качества и по тях ще бъде преценяван", каза лидерът на БСП.