Сергей Станишев: Сериозни са притесненията за подмяна на очакванията на хората

Мар 12, 2013 Новини БСП 0 1129

  Има сериозни притеснения за подмяна на очакванията - не само на протестиращите, но и на много повече хора

 

Има сериозни притеснения за подмяна на очакванията - не само на протестиращите, но и на много повече хора. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция, след като беше обявен съставът на служебния кабинет. „Ще съдим служебния кабинет по неговите действия. Ще оценяваме дейността му ежедневно", добави Станишев. Лидерът на социалистите изтъкна трите основни приоритета, които БСП очаква от едно служебно, безпристрастно и надпартийно правителство.

На първо място то трябва да организира честни и свободни избори. Станишев oтбеляза, че няма как да се говори за неманипулирани избори по волята на гражданите, ако ръководството на МВР остане същото, назначено от Цветанов. По думите му назначаването на Петя Първанова за вътрешен министър трудно дава гаранции, че това няма да се случи. „Имаме подозрения, че се гарантира професионалното ръководство да запаси позициите си и реално да ръководи МВР. Това е неприемливо", категоричен беше Станишев. Той настоя областните управители, които също имат отношение към изборите и са назначени от ГЕРБ, да бъдат сменени. Трябва да се смени и ръководството на Информационно обслужване. Според Станишев в гражданския борд, за който говори президентът, трябва да влязат представители на НПО, които се занимават с наблюдение на избори и които са констатирали на предишните избори поредица от нарушения и манипулации. „Представителството на гражданското общество трябва да бъде максимално разширено на всички етапи от изборите. Ще видим дали служебният кабинет ще има волята да го направи. В противен случай ще се потвърди подозрението, че това е резервен Б или В отбор на ГЕРБ", каза лидерът на БСП. Той отбеляза, че немалко от хората са били зам.-министри, политически назначения, избрани с подкрепата на ГЕРБ. Очертава се и много от зам.-министрите от скандалното правителство на ГЕРБ да останат. „Дори при добра воля на един министър, когато е блокиран вторият етаж, който готви всички документи, как ще се реализира промяната?", изтъкна председатeлят на БСП. Той добави, че има сериозни притеснения и основания за подмяна на очакванията не само на протестиращите, но и на много повече хора.

Като втори приоритет на служебното правителство Станишев постави разкриването на истината за състоянието на държавата - „за да се знае наследството на правителството на ГЕРБ, което най- сетне си отива", подчерта лидерът на БСП. Според него в действията на министрите бързо ще проличи дали се опитват да заметат следите от безобразното управление на ГЕРБ, което докара България до икономическа, социална и политическа криза, или ще кажат истината. „По това ще ги оценяваме", каза Станишев.

На трето място той настоя да се приемат спешни мерки за социално успокояване в държавата. Лидерът на БСП изтъкна, че и досега нищо от настойчивите искания на БСП, които са насочени към решаване на проблемите на хората, не беше решено. Станишев добави, че днес мнозинството в парламента се изгаври с предложенията на левицата в подкрепа на хората за  високите сметки за ток.

„Не разбирам защо президентът не разпуска незабавно този парламент, който е абсолютно изчерпан, а тупка топката до 15-ти. Коя поредна глупост или безобразие ще приеме мнозинството в този парламент?", попита Станишев. По думите му е притеснителен фактът, че служебното правителство се обявява в последния възможен срок.  

 

Изявление на председателя на НС на БСП Сергей Станишев

 

 

Както знаете, преди един час Президентът г-н Плевнелиев обяви състава на служебния кабинет и искам да коментирам това събитие -  състава и приоритетите, които бяха обявени.

 Първо, прави впечатление, че служебният кабинет се обявява в последния, практически възможен срок, което е малко притеснително. Знаете, че ние настоявахме за максимално бързо формиране на служебен кабинет, след като трите политически формации, на които беше връчен мандат за съставяне на правителство, го отклониха поради изчерпаност на доверието в този парламент.

Г-н Плевнелиев обяви състава и структурата на кабинета и помоли той да не бъде съден предварително, а да си свърши работата в рамките на 3 месеца до изборите и непосредствено след тях във формиране на ново, легитимно, с подкрепа на парламента правителство на България.

Няма как това да се случи, защото ще съдим служебния кабинет по неговите действия, защото тези действия са наложителни и необходими за страната. Преди достатъчно време заявих кои са основните приоритети, които очакваме от едно служебно, безпристрастно, надпартийно правителство да свърши.

Първо, да организира честни и свободни избори.

Второ, да разкрие истината за състоянието на държавата, на публичния сектор, на бюджета, на държавните предприятия, на социалната сфера и много други неща, които не се знаят и няма пълна информация в обществото, за да се знае наследството на това правителство, което си отива утре- най сетне.

Трето, да предприеме спешни мерки за социално успокояване в държавата. Да почувстват хората, че има правителство, което се грижи за неговите най-остри нужди. Затова ще оценяваме дейността на служебния кабинет ежедневно.

По първата задача- много ясно формулирах наши искания и очаквания към служебния кабинет. Няма как да се говори за честни, неманипулирани и нефалшифицирани избори по волята на гражданите, ако ръководството на МВР остане същото - назначено от Цветанов и представляващо неговото най-тясно политическо обкръжение, начело с г-н Флоров. Назначаването на г-жа Първанова за министър на вътрешните работи, която се занимава с европейските въпроси трудно дава гаранции, че това няма да се случи. Аз и днес изнесох информация за проследяване, подслушване и за създаване на досиета на лидерите на протестиращите българи. Първото изпитание за нея е дали ще разкрие истината за тази информация, по чия заръка е направено, от кого и какво представляват, имало ли е разрешения за СРС-та.

Второ, пак повтарям- изборите се организират до голяма степен от МВР, което трябва да гарантира тяхната законосъобразност, а досега МВР изпълняваше политическа поръчка на г-н Цветанов. Имаме много сериозни подозрения, че с това действие се гарантира професионалното ръководство в лицето на г-н Флоров да запази своите позиции и реално да ръководи МВР. Това е неприемливо.

Втори аспект- областните управители да имат специална функция по отношение организирането на изборите, съхраняване на изборната документация. Всички областни управители са назначени от ПП ГЕРБ. Те трябва да бъдат сменени, ако действително това е надпартийно правителство.

По отношение на разкриване на истинското състояние- много бързо ще проличи в действията на министрите на финансите и на другите министри дали се опитват да заметат следите, от това безобразно управление, което докара България до икономическа и социална-политическа криза, или ще кажат истината. И по това ще ги оценяваме.

И по третата задача- за спешните социални мерки. И досега при действащ парламент нищо от нашите настойчиви искания, които са насочени конкретно към решаването на проблемите на хората, не беше решено. Давам ви пример: от няколко седмици е внесен проект на решение на парламента, от ПГКБ, в което се настоява за забрана на спиране на тока на хората и въвеждане на две тарифи - дневна и нощна, до определено количество електроенергия и по скъпа пазарна тарифа. Трето - Прехвърляна на средствата за енергийни помощи - от есента към този момент. Това е необходимо да се направи и ще помогне на стотици хиляди български домакинства, да не кажа за милиони защото двойната тарифа, различната тарифа значително ще облекчи плащането на бъдещите сметки. И днес  мнозинството в парламента се изгавриха. Това е скандално.

И не разбирам защо президентът не разпуска този парламент, който е абсолютно изчерпан, а тупа топката до 15 - ти. Коя поредна глупост или безобразие ще приеме мнозинството в този парламент, на ГЕРБ и на техните независими купени народни представители, в кавички независими?

Това искам да кажа и съвсем накратко да се върна към темата за честните, свободни и почтени избори. Споменава президентът за граждански борд. В него трябва да влязат действително представители на неправителствени организации, които се занимават с наблюдение на избори и които действително имат опит и са констатирали на предишните президентски избори поредица от нарушения, незаконосъобразности и манипулации. Няма лошо и са добре дошли  представители на протестиращите и представителството на гражданското общество трябва да бъде максимално разширено на всички етапи от провеждането и наблюдението на изборите. Ще видим дали служебният кабинет реално ще има волята да го направи.

В противен случай ще се потвърди подозрението което може да възникне и възниква в нас и в мен като представител на политическа сила, че това е един втори, резервен или Б или В отбор на партията ГЕРБ. Защото немалко от хората са били заместник министри в досегашния кабинет, политически назначения избрани с  подкрепата на ГЕРБ. Да не говорим, че за сега се очертава, че много от заместник-министрите на това скандално правителство, което постави България на колене, разруши икономиката, опоска бюджета и докара хората до мизерия и протести, пак ще си бъдат. Дори и при най-добра воля, един министър сложен от вън и необвързан с ГЕРБ, когато е блокиран втория етаж, които прави основните политики и готви всички основни документи и решения. Как ще се реализира промяната?

Има много сериозно притеснение и основание да се говори за подмяна на очакванията на много  широко гражданско общество - не само на протестиращите, но и на много повече хора.

И пак ще се върна и ще повторя това което вече заявявам нееднократно. Информационно обслужване, което ще брои изборите -  няма никакво доверие в неговото ръководство. Г-н Михаил Константинов, който заяви явно политическо пристрастие -  изпълнителният директор на Информационно обслужване трябва да бъде сменен и граждански организации да влязат в ръководството и да наблюдават работата на Информационно обслужване  и преброяването на изборите. Защото имаме достатъчно сериозна информация за готвени фалшификации и манипулации от страна на управляващата до сега партия.  ГЕРБ и сега са си на власт.