ГЕРБ се опитват да скрият вината си за високите цени на тока

Мар 12, 2013 Новини БСП 0 1145

  ГЕРБ се опитват с пиар акции да отклонят вниманието от отговорността си за увеличаването на цената на тока

 

ГЕРБ се опитват с пиар акции да отклонят вниманието от отговорността си за увеличаването на цената на тока. Това заявиха депутати от ПГКБ в парламента. „Делян Добрев се опитва да прехвърли топката към някой друг. Целта е всички да се оправдават, но не и истинските виновници", каза народният представител Румен Овчаров по повод на вчерашната пресконференция на енергийния министър в оставка. Овчаров изтъкна, че ГЕРБ имат тежък проблем. „Хората протестират на улицата срещу високите цени на тока. Тези цени са по две причини", обясни депутатът. Според него първата причина е хаосът с ВЕИ-тата. „Към момента работещите фотоволтаични централи са над 900 мегавата, а по плана за действие към 2020г. трябваше да имаме 300 мегавата", подчерта Овчаров. Втората причина е, че вече трябва да се плащат сметките по Белене. „Вместо днес първи блок на Белене да работи, всички плащат сметките за безумието на Бойко Борисов и неговото правителство", отбеляза Овчаров.

Димчо Михалевски предупреди, че ГЕРБ се опитват да скрият от хората, че през последните четири години тяхното правителството е изтеглило извънредни дивиденти от българските държавни енергийни предприятия за над 650 млн.лв. „Взело им е оборотните средства и естествено, за да могат те да функционират, ДКЕВР е дала по- високи компоненти на различните части на цената на електроенергията. Това искат да прикрият ГЕРБ", каза Михалевски.

Овчаров напомни, че договорите за електроцентралите в комплекса Марица-Изток са сключени през 2001г., а самият Трайчо Трайко заявява, че нищо по цените не е предоговаряно. През 2005г. НЕК е подписал анекс към договора от 2001г., който е в пълно съответствие с подписания договор и със съгласувания финансов модел. Овчаров се позова и на годишния доклад за дейността на НЕК за 2011г. Там подробно е описано за какви залози става дума. Освен това се посочва и Съвета на директорите на НЕК към края на 2011г., където стои и името на Делян Добрев. „Министърът къде е спал цяла година?", попита Овчаров.