Успех за ПЕС: ЕС официално въвежда европейската младежка гаранция

Фев 28, 2013 Новини БСП 0 1404

Въвеждането на общоевропейска младежка гаранция връща бъдещето на милиони млади хора, което беше изгубено в резултат на годините безработица

Въвеждането на общоевропейска младежка гаранция връща бъдещето на милиони млади хора, което беше изгубено в резултат на годините безработица. Това заяви президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев, след като на днешното си заседание в Брюксел Съветът на социалните министри на ЕС постигна съгласие за въвеждането на европейска младежка гаранция. Така на практика официално в Европа се въвежда мярката, за която настояваха европейските социалисти и лично президентът на ПЕС Сергей Станишев. „Това е огромен успех, но в никакъв случай не е краят на пътя", отбеляза Станишев, напомняйки че първоначалното финансиране на борбата с младежката безработица е 6 млрд. евро от европейския бюджет. Президентът на ПЕС подчерта, че е важно да се увеличи финансирането до 10 млрд. евро, за да достигне младежката гаранция до всички краища на ЕС.

Въвеждането на гаранцията е резултат от интензивната кампания на ПЕС, общите усилия на всички от европейското семейство - от активисти до министър-председатели, министри и лидери. Работата на еврокомисаря по заетостта и социални въпроси Ласло Андор и подкрепата на Европейския парламент също допринесоха в значителна степен за постигнатия бърз напредък. Благодарност трябва да бъде отправена към Ирландската работническа партия, която води борба за извеждането на проблема с младежката безработица като топ приоритет в рамките на Ирландското председателство на ЕС. Мярката, вдъхновена от успешните установени практики в Австрия и Финландия, наскоро беше въведена в Люксембург и в момента се намира в центъра на политическия дебат във Франция.