Сергей Станишев: Бойко Борисов заложи бомба в здравеопазването

Фев 27, 2013 Новини БСП 0 785

Скандално и безотговорно  - в София няма предвидени пари за родилките през есента     След взрива, който настъпи заради необяснимите сметки за ток, предстои бомба, заложена от ГЕРБ, в системата на здравеопазването

Скандално и безотговорно  - в София няма предвидени пари за родилките през есента

 

 

След взрива, който настъпи заради необяснимите сметки за ток, предстои бомба, заложена от ГЕРБ, в системата на здравеопазването. За това предупреди лидерът на БСП Сергей Станишев на извънредна пресконференция за медиите. „Подкрепяме протестите на лекарите и на медицинските сестри", отбеляза Станишев и напомни кой носи отговорност за решенията, които обричат болниците на загиване, а хората - на липса на здравно обслужване. В списъка на виновниците на първо място лидерът на БСП постави премиерът в оставка Борисов, а на следващо място - неговите назначения. Станишев изрази възмущението си от поведението на здравния министър Десислава Атанасова, която в момента се прави на протестираща срещу себе си. Председателят на социалистите разкритикува и директора на НЗОК, с който Борисов се опитва да си измие ръцете. На следващо място Станишев изтъкна ролята на надзора на НЗОК, назначен от Министерския съвет. „В надзора на НЗОК в момента е и печално известният с баничките Валентин Николов - изпълнителен директор на Козлодуй", отбеляза лидерът на БСП.

Сергей Станишев представи пред медиите пакет от мерки, които БСП предлага. На първо място Станишев настоя новото служебно правителство да смени целия надзор на НЗОК. На второ място според лидера на социалистите е нужна спешна ревизия на финансовите потоци на НЗОК, защото към момента не се знае дори как е приключила миналата година. На трето място Станишев настоя за спешна финансова корекция на занижените от Здравната каса регулативни стандарти и бюджети на болниците на ниво не по-ниско от 2012г. „Този бюджет, който се изпълнява в момента, е предвиден само до изборите", предупреди Станишев. Той даде пример със София, където няма предвидени пари за раждане в последните месеци на годината. Според лидера на БСП директорите на големите държавни болници трябва да направят спешен план за работа на техните лечебни заведения в условията на тежка криза, която ще се задълбочава. Като следваща мярка Станишев изтъкна необходимостта от финансово подпомагане на малките общински болници в отдалечените и трудно достъпни региони.