Бойко Борисов оставя в наследство oпоскан бюджет, плячкосана държава и хора докарани до отчаяние

Фев 27, 2013 Новини БСП 0 1156

Ситуацията в страната е драматична - разруха, oпоскан бюджет, плячкосана държава и хора докарани до отчаяние

Ситуацията в страната е драматична - разруха, oпоскан бюджет, плячкосана държава и хора докарани до отчаяние. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след дискусията за актуалното състояние на страната по време на провелия се днес Национален съвет на партията. Според Станишев задачите пред следващото правителство ще бъдат изключително тежки предвид ситуацията, в която ГЕРБ са изоставили държавата. Лидерът на БСП припомни доклада за финансовото състояние на държавата, представен от Симеон Дянков по време на вчерашното заседание на КСНС. „Този доклад е манипулативен, повърхностен и изключително непълен анализ за всички проблеми, произтекли от управлението на Бойко Борисов. В него нито е посочено какво е състоянието на държавния дълг и с колко е нараснал, нито беше казано колко са задълженията на болниците. Та те са 600 млн.лв., при условие, че ние оставихме едва 47 млн.лв. текущи задължения. За какво здравеопазване говорим?", възмути се Сергей Станишев. Той подчерта, че в доклада не е било посочено нито колко ДДС не е върнато на фирмите, нито колко са реалните задължения на публичния сектор, нито пък какво е състоянието на държавните предприятия, които вече няколко години са били източвани и днес вече не притежават никаква финансова наличност.

Според Станишев точно състоянието на държавата и икономиката ни е принудило и българите масово да излязат на протест. Той бе категоричен, че неолибералният модел, според който пазарът решава всичко по справедлив начин, се е оказал измама. „Не Конституцията е виновна. Десните винаги са искали да променят Конституцията, за да махнат от нея социалния й характер. Да, Конституцията може и сигурно трябва да бъде променяна, но по умен начин, в името на интересите на хората", отбеляза лидерът на БСП.

Сергей Станишев призова членовете на партията да се приготвят за тежка битка. Той се обърна към Националния съвет на партията с думите: „Ние трябва да станем още по-силни през следващите месеци, защото се изправяме срещу един опонент, който ще се бори за властта на живот и смърт. Но това ще бъде безкрайно пагубно за България."

 

 

Изказване

на председателя на НС на БСП Сергей Станишев

на заседанието на НС на БСП

 

Благодаря на всички, които взеха участие в тази дискусия. Тя няма да даде отговор на всички въпроси. Но е важно да дадем посоката на нашето действие и поведението ни през следващите седмици, фактически през следващите 100 дни. Защо го правим, в името на какво, как го правим, с кого го правим?

Нормално е да имаме много въпроси, на които трябва тепърва да намираме най-точните отговори, но смятам, че с известни допълнения и промени, които бяха формулирани, можем и трябва да одобрим това обръщение. То е насочено към нашите членове и симпатизанти, които очакват позиция на Националния съвет по днешната драматична ситуация в България, но също така и към българските граждани. Смята, че действително основните неща са казани. Нека не превръщаме Националния съвет в редакционна колегия или в състав, който пише някакво академично съчинение. Имало е моменти, когато сме прозаседавали така ключови събития от развитието на страната и когато сме вземали решения във вече неудържима ситуация.

Трябва да се държим отговорно и аз призовавам всеки член на Националния съвет да мети внимателно своите приказки, а не да използва заседанията на Националния съвет просто да блесне, да влезе в медиите, а не да допринесе за намирането на верните решения и поведение от страна на БСП, които ще ни направят по- силни срещу един опонент, който продължава да бъде изключително силен и ще се бори за властта на живот и смърт, без преувеличение. Но това ще бъде безкрайно пагубно за България. И поне ние тук трябва да го разбираме много добре.

Аз смятам, че действително е важно да се каже, че хората излязоха с конкретен повод, но с натрупан гняв и недоволства от резултатите от българския преход. И неолибералният модел, който внушаваше и продължава да внушава и до ден днешен - че пазарът решава всичко по справедлив начин и икономически, и социални въпроси - се оказа една измама и този модел не е заложен в Конституцията на България. Не тя е виновна, напротив, винаги десните, привържениците на неолибералния модел са искали да променят Конституцията, за да махнат от нея точно социалния й характер. И ние трябва да го кажем ясно отчетливо и да го отстояваме пред гражданите, в това число пред тези, които горят Конституцията без да са я чели. Да, Конституцията може и сигурно трябва да бъде променяна, но по умен начин, в името на интересите пак на хората. Ни ние сме партия, която е участвала в не една промяна на Конституцията.

Но най- важното това е реалната политика, защото както ви казах, днес много от постановките, от духа, от текстовете на Конституцията са суспендирани от това управление. Поставихте въпроса - какъв е нашият анализ. Ситуацията в страната драматична. Какво по- силно определение от разруха! Опоскан бюджет, 8 млрд.лв. хвърлени на вятъра, без никакъв икономически или социален ефект за развитие, за доходи, за достоен живот. Плячкосана държава, плячкосана държавна част от икономиката, унищожавана природа и хора, докарана до отчаяние. Какви повече анализи ни трябват? И действително задачите пред следващото правителство след изборите ще бъдат изключително тежки.

Вчера на КСНС министър Дянков докладваше за изпълнението на бюджета и други елементи на финансовата ситуация - един манипулативен, повърхностен, непълен анализ за всички проблеми, произтекли от управлението на правителството на Борисов. И му го казах в очите. И му посочих защо. Защото нито е посочено какво е състоянието на държавния дълг - с колко е нараснал, нито беше казано колко са задълженията на болниците - 600 млн.лв., а ние оставихме 47 млн.лв. текущи задължения. В това, което Здравната каса на Борисов е приела като лимити - през тази година болници,  акушеро-гинекологични отделения нямат пари за последните месеци, не са предвидени, нула пише в графите им. За какво здравеопазване говорим? Не беше казано колко ДДС не е върнато на фирмите, колко са реалните задължения на публичния сектор, какво е състоянието на държавните предприятия - те няколко години бяха източвани и сега нямат никаква наличност.

Ние имаме конкретни решения, тежки решения, но трябва да има спешни. И днес казах на президента и пред медиите - този парламент е изчерпан. Трябва да се вземат спешни решения, посочихме какви. Не да се занимава с теми, които нямат нищо общо нито с исканията на протестиращите, нито с дневния ред на обществото и интересите на страната, а гонят чисто политически интереси. Този парламент е изчерпан действително. Колкото по- малко работи, толкова по- добре.

Важни са носителите на нашата политика. Всеки трябва да направи лична преценка. Тук не става дума за поголовна сеч на когото и да било. Но в тази ситуация това е изключително важен елемент от нашата кампания и аз абсолютно споделям и съм го заявил ясно, че ние - първо - в изработването на нашата политика трябва да водим постоянен диалог с много широк експертен граждански кръг, НПО за конкретизирането на нашите възможни, реалистични и амбициозни ангажименти. Второ - всяка наша общинска организация е длъжна при номинациите да отчете гражданските авторитети в региона, в общината, не само партийните и кой се ползва с партийна сила и доверие. Не можем да изключваме, напротив трябва да използваме максимално нашия потенциал на нашите авторитети, но не както много често и на много места правим - съзнателно оттласкват хора, които искат да работят за нашата кауза. Това трябва да се промени, защото тези избори няма и не са стандартни, не са поредните.

Ако имаме толкова амбициозна задача, като тази, която сме си поставили в една остро кризисна ситуация, която обхваща всички сфери на държавата и обществото,  трябва да действаме по нестандартен начин. По изключително отговорен начин. Затова през следващите заседания на НС призовавам да се концентрираме действително върху правилните решения. Искам да кажа- ние трябва да работим и ще работим за убедителна победа на БСП. И след това- за стабилно правителство с ясна програма, със силен граждански контрол, защото скъпи другарки и другари още едни избори имаме.

Вече се правят сметки и при нас- хайде сега тук за малко, договорки, напасвания. Безотговорно е това. Държавата ще се срине. Не разбирате ли, че управляващите оставят разорена държава и трябва да се спасява първо, после да се развива.