Сергей Станишев: За мен властта никога не е била самоцел, няма да бъда следващият премиер

Фев 27, 2013 Новини БСП 0 982

Изявление на председателя на НС на БСП Сергей Станишев след връщането на проучвателния мандат на президента       Уважаеми господин президент, Дами и господа,   Благодаря ви за интереса към този брифинг

Изявление

на председателя на НС на БСП Сергей Станишев

след връщането на проучвателния мандат на президента

 

 

 

Уважаеми господин президент,

Дами и господа,

 

Благодаря ви за интереса към този брифинг. Както знаете вече, г-н президентът ми връчи мандата за сформиране на правителството и аз му го върнах.

Ситуацията в страната, почтеността към гражданите изисква провеждане на извънредни парламентарни избори. Народът трябва да определи на кого има доверие.

Искам да ви уведомя също така, че независимо от това как ще протекат предстоящите парламентарни избори, аз няма да бъда следващият министър-председател на Република България. За мен властта никога не е била самоцел.

През 2009г. оставих държавата в добро финансово здраве, с работеща икономика, малък и среден бизнес и добра заетост, и с доходи, които позволяваха на хората поне да посрещнат най- неотложните си нужди.

Днес България е на колене. Господин Борисов, неговото правителство изпразниха хазната, разориха страната и докараха хората до просешка тояга. Фактите излизат наяве - и за финансовото състояние, и за безобразията, и злоупотребите - и ще продължат да излизат наяве.

Протестите на българските граждани за пореден път поставят въпроса за необходимостта от обединение на всички разумни, демократични и отговорни хора в страната, за да изведем България от това унизително положение, a също така за отговорността на онези, които ни докараха до тук.

БСП в трудни моменти за държавата и за хората винаги е заемала отговорна национална позиция. Отечеството ни е по- мило от партийния интерес и това трябва да знаят хората. Аз имам амбицията БСП да бъде част  от промяната в България, която хората искат. И това не са просто думи, думите се обезцениха много. Ще го покажем с наши действия.

Искам да ви кажа - това, което изкара хората на улицата, това е тоталната мизерия. Хората не могат да посрещнат основни свои нужди. Нямат усещане за държава, която е на тяхна страна и защитава техните интереси и техните права. През последните дни станахме свидетели на поредица от самозапалвания. Това е трагично. Това изисква радикална промяна.

Аз настоявам всички политически сили незабавно да прекратят политически игри и сметки, манипулации и да зарежат популизма. Институциите трябва да поемат своята отговорност - президентът в тази кризисна ситуация и Народното събрание. Искам да ви кажа, че разграбването продължава. И последните дни трескаво се готвят за приключване маса сделки, маса решения на отделни министерства и на държавни структури. Това е неприемливо. Трябва да има отговорно правителство, служебно, което носи отговорността и намира решения за хората.

БСП от дни говори за спешни действия и решения, които трябва да приеме Народното събрание и не мога да разбера защо още се бавят. Вместо ратификацията на франкофонията или спогодбата за избягване на двойно данъчно облагане с Швейцария, парламентът спешно трябва да приеме решение за забрана за спиране на тока на хората, да внесе успокоение, да вземе конкретни решения, които да гарантират, че цените ще станат по- приемливи за гражданите, че ще минат през тази тежка зима. И ние сме ги внесли в Народното събрание и настояваме спешно да бъдат приети. Министерският съвет може да вземе по закон извънредни решения, които да намалят цената на тока максимално бързо. Законът го позволява при подобни ситуации.

Хората трябва да видят, че държавата работи за тях, а не за монополисти  или нечий личен интерес. Трябва да има и цялостно преосмисляне на формиране не само на цените на тока, но и като цяло на всички монополни цени.

В предстоящата предизборна кампания БСП ще представи на хората ясно виждане за радикална промяна за социална и демократична България. Тази платформа е приета преди ескалацията на протестите. Защото виждаме нуждата от такава промяна.

След изборите страната се нуждае от съгласие, от диалог, от обединение в името на национални цели и правителство, което ще има ясна програма, ще се отчита периодично пред Народното събрание и пред гражданите за изпълнението на тази програма и за реалното състояние и да работи в интерес на гражданите, да върне държавата на хората, да започне да гради нова социална България.

Това е амбицията на БСП -  не властта, а да променим нещата към по- добро за хората и за нашата държава. Като национална партия ние ще положим всички усилия за това, аз ще дам всичко от себе си - тази надежда, тази енергия, която изкара хората на улицата, не само гнева, но и надеждата за по- добро да стане реалност. Защото аз искам моята дъщеря да израсне в България, да остане да живее в България и да се гордее с това, че е българка.

Благодаря ви.