Сергей Станишев: България се нуждае от радикална промяна

Фев 27, 2013 Новини БСП 0 1419

Лидерът на БСП няма да позволи на Бойко Борисов и неговият кабинет да се изнижат като „мокра връв" от отговорността им   „България преживява остра социална и политическа криза

Лидерът на БСП няма да позволи на Бойко Борисов и неговият кабинет да се изнижат като „мокра връв" от отговорността им

 

„България преживява остра социална и политическа криза. За първи път от 1989г. - 1990г. сме свидетели на толкова масови протести на български граждани. Те надхвърлят първоначалния повод за необяснимо високите цени на тока и вече се обявяват срещу мизерията, бедността, диктата на монополите и корупцията. Срещу всички проблеми на обществото и държавата ни. Затова днес България се нуждае от радикална промяна". Това каза лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на заседанието на НС на БСП. По думите на Станишев, чрез тези протести българите заявяват, че повече не могат да живеят така и искат промяна, която да даде смисъл на живота и на оставането им в България.

Станишев припомни, че на последното заседание на Конгреса на партията, БСП е приела позиция за радикална промяна. „Тогава заявихме, че страната се нуждае от радикална социална и икономическа промяна. Че е нужно икономическо възраждане чрез производство, активна роля на държавата в икономиката, финансиране на проекти, подкрепа на малкия и среден бизнес на България, които са гръбнака на икономиката ни и създават най-много работни места. Водещ приоритет ще бъде повишаване на доходите и създаването на работни места, защото проблемът не е само във високите цени на тока, а че хората няма с какво да ги платят", отбеляза лидерът на БСП.

Според Сергей Станишев, днес Бойко Борисов и ГЕРБ са приели ново превъплъщение и се опитват да играят на опозиционери. „В момента ГЕРБ се опитва да се държат като опозиционна политическа сила. На кого искат да са опозиция? На себе си ли? На всички безобразия, които са вършили и вършат и в момента. Грабежът продължава и искат за пореден път да измамят хората, но ние не можем да допуснем това, защото това означава тотална разруха на държавата", възмути се Станишев.

„Гражданското съзнание обаче е живо. Три и половина години тази власт потискаше всички справедливи протести, недоволства и проблеми с целия арсенал от средства, с който разполагат- с медии, заплахи и натиск", припомни Станишев. По думите му страната се нуждае от автентично гражданско общество, което работи ежедневно, а не избухва след години търпение и след това се търси поредният спасител. „Спасители обаче няма. През 2001г. това беше Царят, през 2009г. Бойко Борисов, който се оказа и най-големият провал, най-олигархичното управление и най-ярката проява на всички деформации на прехода в България", отбеляза още лидерът на БСП.

Сергей Станишев бе категоричен, че няма да позволи на Бойко Борисов и на неговия кабинет да се изнижат като „мокра връв" от своята отговорност. „Няма как да приема, че всички носят еднаква отговорност за бедственото положение на България. Ние оставихме бюджета в много добро финансово здраве, оставихме работеща икономика, безработицата беше малко над 6 процента", припомни още лидерът на БСП.

Според Станишев днес, всеки един член на БСП трябва да загърби своята лична амбиция и интерес заради отговорността пред държавата. „Нашата отговорност е много голяма. Трябва да оставим партийното на втори план заради интересите на хората. Независимо от резултатите на изборите, аз няма да бъда следващ министър-председател на България, защото трябва, както винаги сме правили, да търсим национално съгласие, обединение на здравите отговорни сили, хора и експерти, граждански сдружения, за да изведем България от това състояние, да отговорим на очакванията на хората", заяви Сергей Станишев. Той е категоричен, че има амбицията да изведе партията към убедителна победа на предстоящите парламентарни избори. „Страната има нужда от правителство с ясна програма, което ще започне да гради нова социална България", каза още Сергей Станишев.