БСП ще представи на президента конкретни мерки в подкрепа на хората

Фев 26, 2013 Новини БСП 0 1273

Сергей Станишев разкритикува прекалено общите посланияна КСНС     Утре ще представя на президента нашия план за действие, който смятаме, че е наложителен като задачи на служебното правителство

Сергей Станишев разкритикува прекалено общите посланияна КСНС

 

 

Утре ще представя на президента нашия план за действие, който смятаме, че е наложителен като задачи на служебното правителство. Това обяви председателят на БСП Сергей Станишев след заседанието на КСНС. Станишев разкритикува прекалено общите послания на КСНС днес. „Настоявах да има много по- ясни ангажименти от страна на правителството и парламента за мерки, които да облекчат социалното положение на хората", отбеляза лидерът на социалистите. Според него КСНС трябваше да излезе с по- ясна позиция, която да вдъхне увереност на хората, че се търси решение на исканията им. „Трябва да се заявят конкретни и ясни ангажименти, а не само общи политически послания", категоричен беше председателят на БСП. Той подчерта, че ще представи на Росен Плевнелиев конкретни мерки - както в икономическата, така и в социалната сфера. Станишев напомни, че протестите бяха причинени от мизерията, до която бяха докарани хората през последните няколко години. „Има остро чувство за несправедливост, за липса на държава, която да върши задълженията си към гражданите", добави лидерът на социалистите.

         На заседанието при президента днес Станишев е настоял за препоръка към Народното събрание да не се спира тока на гражданите за следващите три месеца, както и за мерки, които да пренасочат енергийните помощи за 300 000 българи от есента към настоящия момент. Председателят на БСП е представил и идеята за въвеждане на двустепенна тарифа за потребление на електроенергия.

Станишев изрази неудовлетворението си и от представените доклади на министрите по време на заседанието на КСНС. Според него е недостатъчен анализът на ситуацията в страната и на причините, които изкараха десетки хиляди българи на улицата. „Причините са много дълбоки и придобиха острота в резултат на управлението на Борисов. Неговото отсъствие е неразбираемо за мен, още повече, че вчера той се държеше като обидно момче, връщайки мандата, а не като държавник, който носи отговорност", каза лидерът на БСП. Според него докладът на Симеон Дянков отразява само част от действителността. В него липсва информация за изпълнението на бюджета. „Не беше докладвано и за състоянието на държавните предприятия, които системно бяха източвани и дивидентите им се прехвърляха към бюджета", добави Станишев. Той напомни, че задълженията на болниците са ужасен воденичен камък за всяко следващо правителство.

„Когато има толкова сериозна политическа, социална криза, финансови и икономически рискове, справедливото и почтеното към хората са изборите - за да има легитимни институции, които да се ползват с доверието на гражданите и да решават проблемите. Това правителство очевидно бяга от своята отговорност и разсъждава на принципа - след нас и потоп", каза Станишев. По думите му най- лошото нещо при една криза е безвластието. Лидерът на БСП напомни за ситуацията през 1997г., когато много фактори си разиграваха коня и се стигна до обезценяване на лева и обедняване на хората. „Това не може да се допуска, президентът трябва да встъпи в своите отговорности и да сформира правителство с ясна програма за действие", каза Станишев.