Правителството на Бойко Борисов е правителство на лъжата

Фев 21, 2013 Новини БСП 0 988

Оставката на Бойко Борисов е закъснял ход

Оставката на Бойко Борисов е закъснял ход. Той разбра, че ако не подаде оставка, ще бъде пометен от стихията и той ще бъде фокусът на протеста. ГЕРБ искат да се измъкнат като мокра връв от своята отговорност за състоянието на държавата. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в разговора си с кореспондентите на чуждите медии в България по повод на ситуацията в България. Председателят на социалистите изтъкна, че протестите от последните дни са безпрецедентни по своя мащаб и са много по- големи от тези през 1997г. „Това говори за степента на общественото напрежение", отбеляза Станишев. Според него причината за протестите е провалената политика на правителството на ГЕРБ, а общият знаменател на недоволството на хората е плячкосването на държавата.

„Това е правителство на лъжата. Нито един ангажимент на ГЕРБ не е реализиран. Обещаха увеличаване на доходите, обещаха справедливост, справяне с престъпността. ГЕРБ се превърна в отрицание на всичко, заради което бяха избрани. Затова е толкова голям гневът на хората", каза Станишев. Той напомни, че именно правителството на Борисов докара страната до всеобхватна криза - политическа, икономическа, финансова и социална. Фискалният резерв е под законовия минимум, а държавният дълг е увеличен с 5 млрд.лв. Икономиката е срината, налице е тотален рекет на държавата към бизнеса, 700 000 българи са безработни и обезкуражени. Според Станишев ГЕРБ е правителство на монопола - както икономически, така и политически -  опитвайки се да вземе цялата власт. Лидерът на БСП изтъкна, че ГЕРБ проявиха и социална безотговорност, решавайки всички проблеми на гърба на хората и отнемайки социални права. Наред с това няма доверие, че ГЕРБ ще проведат честни избори.

„На ход е президентът. Сега е моментът да покаже, че е държавен глава и незабавно да формира служебно правителство", каза Станишев. Той избори три задачи, с които трябва да се захване правителството. На първо място да подготви честни и свободни избори, което означава Цветанов да не бъде допускан близо до МВР и да има гаранции, че МВР ще спазва закона. Второ - да се каже истинското състояние на държавата. Трето - да се предприемат конкретни мерки за стабилизиране на икономическата и социалната ситуация в страната.

Председателят на БСП изрази и позицията си по отношение на това от какво ще се нуждае страната ни след изборите. На първо място той изтъкна възстановяването на демократичната държавност и нормалното функциониране на институциите. На второ място Станишев постави необходимостта от радикална промяна в страната, която е залегнала в политическата платформа на БСП. Лидерът на БСП призова за реабилитиране на диалога, след като ГЕРБ насаждаха конфронтация. На следващо място Станишев изтъкна ролята на държавата като регулатор. „Нашата амбиция е да се даде перспектива за ре-индустриализация на България, за конкурентна икономика", добави председателят на БСП. Той обърна специално внимание и на социалните ангажименти на държавата и справедливостта, която днес е тотално погазена.