Нуждаем се от спешни избори, за да има легитимна власт, която да изразява очакванията на българските граждани

Фев 20, 2013 Новини БСП 0 972

ГЕРБ да спрат с унищожаването и изнасянето на документи от министерствата     Оставката на правителството е закъсняла, това е панически ход под натиска на обстоятелствата

ГЕРБ да спрат с унищожаването и изнасянето на документи от министерствата

 

 

Оставката на правителството е закъсняла, това е панически ход под натиска на обстоятелствата. Борисов разбра, че ако не подаде оставка, ще бъде пометен от протести и няма как в тази ситуация той да се изкарва едва ли не жертва и да се държи като опозиционер. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Според него оставката цели само спасяването на Борисов и на ГЕРБ, които от тук нататък ще се държат безотговорно като опозиционна политическа сила, все едно че три години и половина не са управлявали. „Бюджетът е опоскан, икономиката е срината, хората са докарани до мизерия, обществото беше разделяно. Разрушени бяха институциите и доверието в тях. Цялата отговорност се носи от управлението на Бойко Борисов", категоричен беше Станишев. По думите му страхът е принудил Борисов да подаде днес оставка.

Лидерът на БСП изтъкна, че отговорността за следващите стъпки е на президента. „Нуждаем се от спешни избори, за да има легитимна власт, която да изразява очакванията и надеждите на българските граждани. Нужен е служебен кабинет и спешни консултации на президента с парламентарно представените политически сили", каза Станишев. Той изрази недоумението си защо Плевнелиев отмени консултациите, насрочени за днес с ПГКБ и попита дали това не се дължи на липсата на инструкции от изпълнителната власт. Станишев изтъкна, че е важно Плевнелиев да се покаже като държавен глава на всички българи, а не да формира правителство, което ще е завоалирано издание на правителството на Борисов. „Плевнелиев е натоварен с тежки отговорности и всякакви влияния върху него от партията, която го е избрала, няма да му позволят да изпълни конституционните си задължения", добави зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков.

Зам.-председателят на ПГКБ и говорител на НС на БСП Ангел Найденов заяви, че ПГКБ утре ще бъде в парламента и ще гласува оставката на кабинета Борисов. „БСП няма да поема ангажимент за формиране на кабинет в този парламент", категоричен беше Найденов. Той обяви, че в служебния кабинет няма да участват представители на БСП.

Станишев избори ключовите задачи, с които според него трябва се заеме едно служебно правителство. Първата е да се проведат честни избори. „Трябва да спре полицейщинта и злоупотребата с МВР и всички институции за интересите на една политическа сила, което е моделът Цветанов", каза Станишев. Втората задача е разкриването на цялата истина за управлението на ГЕРБ и за далаверите на управляващите. „Има вече информация как изнасят чували от финансовото министерство и от други места. Спрете машините за рязане на документи. Трябва да излезе цялата истина", призова Станишев. Третата задача според него е предприемането на спешни мерки  - за стабилизиране на бюджета, за подкрепа на дребния и среден бизнес, за ограничаване на монополите, за възстановяването на нормална икономическа среда. „Спешно трябва да се решат нетърпимите проблеми на хората, които не могат да си платят сметките. Ако не се покаже отношение на държавата, особено към социално най- слабите, протестите няма да спрат", отбеляза лидерът на БСП.

Станишев отбеляза, че правителството докара България до ръба на граждански конфликт и това е непростимо. Той определи като безпрецедентно случилото се вчера - в деня на Левски, когато хората не можеха да сложат цветята си пред паметника. Имаше и струпване на тежка техника, стигна се до окървавяване на протестите.

Председателят на БСП обяви, че левицата ще предложи радикална промяна в политиката, нов обществен и социален договор за България, за решаване на национални задачи. „Те изискват леви и социални решения", категоричен беше Станишев. По думите му е необходимо да се възстанови нормалната демократична държава и институции, които бранят обществения интерес. Лидерът на БСП акцентира върху защитата на малкия и средния бизнес, както и върху отговорността на държавата в социалната сфера, в здравеопазването, подкрепата на хората с увреждания. „Нуждаем се от прекъсване на най- лошите практики и дефекти на прехода. Нашите поуки сме ги извлекли и затова говорим за радикална промяна", каза Станишев. По думите му е необходимо обръщане на посоката на развитие на страната.