Декларация на ПГКБ

прочетена от председателя на ПГКБ Сергей Станишев      Трудно се води диалог между управляващи и опозиция, когато министър-председателят се явява в парламента веднъж на два месеца

прочетена от председателя на ПГКБ Сергей Станишев 

 

 

Трудно се води диалог между управляващи и опозиция, когато министър-председателят се явява в парламента веднъж на два месеца. Какъв е действително смисълът от днешната сутрешна дискусия по многогодишната финансова рамка или бюджет на Европейския съюз, след като правителството вече е поело ангажименти и е обвързало с тази рамка, като ясно казах, че не е достатъчно защитен българският интерес, следващите две правителства.

Защо когато говорим на другата преди малко- обявяването на „Хизбула" за организатор на терористичния атентат в Сарафово не се задава въпроса - защо Народното събрание в една парламентарна република, най- малкото специализираната комисия не беше сериозно информирана за данните на МВР. Това, което беше говорено от г-н Цветанов, беше опровергавано и от главния прокурор, и от много експерти. Без съмнение ние сме заинтересовани от цялата истина, само че правителството заяви, че ще обяви резултатите от разследването, когато има категорични доказателства, валидни за съда. Промени тази своя позиция. И неслучайно нито една парламентарна група, които трябваше да легитимират едно решение само на правителството, без никаква достоверна и сериозна информация, дори без един ред писмен доклад пред КСНС, отказва да го направи, защото не желае да бъде параван, когато става дума за сигурността на гражданите и за националната сигурност на България.

Искам днес да се спра по-широко на темата за отговорността, способността на правителството и на г-н Борисов да носят тази отговорност, с която са натоварени на предишните избори. Защото - коя е днес най-острата обществена тема? Протестите на хората срещу непоносимите цени за ток, за отопление - особено за ток, когато това, което е под черта е повече, отколкото потребеното количество електричество. И хората търсят справедливо отговор. Само че отговорите, които даде г-н Борисов не са достоверни. Нееднократно г-н министър-председателя е заявявал пред медиите, пред българските граждани, че той има 100 очи, 100 уши и контролира всичко в държавата. И няма как да бяга от своята отговорност.

Първо за работата на контролиращия орган - ДКЕВР. Извинявайте господин премиер, ако имате амнезия, но г-н Семерджиев е бил назначен на този пост на 25 септември 2009 година от вас. Да, и вие носите отговорност за неговата работа. Неслучайно през 2010 година вашето правителство изпрати в EVN БОП със качулки да проверяват. Какво последва? Затегна ли се контролът върху дейността на енергоразпределителните дружества. Очевидно не! Обяснението, че видите ли зелената енергия била виновна за поскъпването, което действително е непоносимо за хората - нямат пари, е абсолютно несъстоятелно. Защото при последното увеличение делът на зелената добавка е 0,7 стотинки на киловат часа, а общото увеличение е 2,4 стотинки на киловат часа. Е другите проценти от къде идват? Защо до последния час от обявяването на 13-14% увеличаване на цените на тока миналото лято се говореше за 10%? Кой е обсъдил и реализирал още 3-4% нагоре? Със чий мандат? Това са въпросите, на които трябва да се дадат адекватни отговори, защото иначе протестите няма да спрат. Трябва да се вземат спешни мерки.

Питам - след като преди два дни господин Добрев също заяви готовност да подкрепи това, което преди две седмици предложи Коалиция за България - ръководството на ДКЕВР, председателят й, да се избират с квалифицирано мнозинство от Народното събрание и да има ефективен контрол върху работата на ДКЕВР, на следващия ден беше назначен пак нов изпълняващ директор на тази функция отново лично от вас. Значи вие поемата тази отговорност. Ами тогава не казвайте, че искате да се избира с 2/3, вашият министър го каза преди два дни тук - да го бяхте направили. Има една парламентарна комисия, която отговаря и е специално създадена за контрол върху ДКЕВР. Питам за 4 или 5 месеца съществуване, тя колко заседания е направила? Едно! Какъв е резултатът? Очевидно е неефективна. Очевидно трябват радикални мерки, за да могат хората да видят, че държавата осъществява някаква защита на потребителите и няма как да се криете, г-н Премиер, от вашата отговорност, като ръководител на изпълнителната власт.

Миналата година вашето правителство продаде 33%, които бяха държавни от дяловете на ЕРП-та. При това се продадоха на цена 3 пъти по-ниска от тази, на която същите тези ЕРП-та закупиха от българската държава своите мажоритарни дялове. Пряката загуба за държавата е 180 милиона лева. Това правителство взе нови заеми в размер на 3 и половина милиарда лева. От тях вместо да запушвате дупки в бюджета, които са следствие на лошата събираемост, можехте същата тази 2012 година, при тези пазарни условия да изкупите обратно от ЕРП-тата държавния дял. Точно така! И да има държавата ефективен контрол и собственост върху един естествен монополист.

Няма как, да се бяга от отговорност и да си измивате ръцете с предишно правителство, защото резултатът от тези протести е следствие на две неща. Първо: неефективен контрол и финализиране на приватизацията на един естествен монопол и второ - от една политика на замразяване тотално на доходите и на социалните ангажименти на държавата в продължение на четвърта година. Само че инфлацията на основни стоки, не говоря за средната, а за тази, която засяга най-бедните хора в България, е много по-висока от средната от 15%. Тя е от 20-30-40% за основни хранителни стоки, за горива в това число, за дървата е 50%. Затова хората протестират - защото не виждат ангажимент на хората към тях.

Искам да приключа с един ангажимент, който беше поет от вашето правителство в края на миналата година. В продължение на 2 месец господин Дянков лъжеше пенсионерите, че ще има коледни надбавки. Каза: „бюджетът са изпълнява прекрасно, ще има коледни надбавки". После си изми ръцете с Европейската комисия, че не можел да ги плати заради непреведени средства. Бяха преведени средства и ЕК го опроверга, че въпросът за коледните надбавки е въпрос на национална политика и на решение на правителството.

В момента се води политика на връзване на бюджета за сметка и на гърба на хората. Хората не могат да издържат повече на това.

Необходима е радикална промяна в отношението на държавата към ежедневието на българските граждани. Не бюджетът и финансовата стабилност като самоцел и хората като жертва, а бюджетът и финансовата стабилност като инструмент - хората да живеят по-добре. Но очевидно това не се разбира от сегашното правителство. Затова губите доверие.