Сергей Станишев: Страната ни разполага с достатъчен ресурс да реагира на развитието на финансова криза

 Отношенията между България и Австрия са утвърдени и приятелски, без нерешени проблеми между двете страни

 Отношенията между България и Австрия са утвърдени и приятелски, без нерешени проблеми между двете страни. Така премиерът Сергей Станишев определи двустранните връзки на съвместна пресконференция с федералния канцлер на Австрия Алфред Гузенбауер, който е на еднодневна работна визита у нас по покана на българския министър-председател. Той изказа благодарност за подкрепата на Австрия за членството ни в Европейския съюз и подчерта нейния принос за реалната интеграция на България в съюза.

Двустранните търговско-икономически отношения, ситуацията в ЕС в контекста на финансовата криза, както и регионалната политика на ЕС по отношение на Югоизточна Европа обсъдиха двамата лидери по време на срещата си „на четири очи”.

Министър-председателят Сергей Станишев открои като изключително успешно икономическото сътрудничество с Австрия, която е лидер сред инвеститорите у нас. Към момента австрийските инвестиции в България възлизат на около 3.5 млрд. евро, а с повече от 100% е нараснал двустранният стокообмен само през първата година от членството на страната ни в ЕС.

Премиерът и австрийският гост бяха единодушни, че ЕС реагира правилно на финансовата криза, като целта е максимално бързо да се излезе от нея и да бъде възстановен икономическият растеж. На 15 декември лидерите на страните-членки на ЕС ще обсъдят в Брюксел координирани мерки на страните-членки и Европейската комисия за ограничаване на негативните ефекти от кризата, припомни министър-председателят Сергей Станишев. Той посочи, че на фона на другите страни-членки България стои стабилно благодарение на рационалната и внимателна финансова и фискална политика. Страната ни разполага с достатъчен ресурс да реагира в една или друга посока в зависимост от развитието на финансовата криза, увери премиерът.

От своя страна, канцлерът Алфред Гузенбауер даде висока оценка на политиката на България за превенция на негативните ефекти от кризата. Българската банкова система е стабилна и това е резултат от последователната икономическа и финансова политика на българското правителство, заяви австрийският гост. Според него решението за прилагане на политика на бюджетни излишъци се е оказала правилна в средносрочен план и е в интерес на българските граждани.

Наясно сме с отговорностите си за ликвидността на финансовите пазари в Югоизточна Европа, допълни Афред Гузенбауер и открои активната дейност на австрийските банки в региона. Той подчерта и стабилността на банковия пакет, приет от австрийското правителство, който ще гарантира стабилността и ликвидността на банковата система на страната. Според австрийския канцлер, следващата стъпка за избягване на икономическата рецесия са инвестициите в реалния сектор, а положителните ефекти биха се мултиплицирали в целия Европейски съюз.

България успешно върви по пътя си в Европейския съюз, каза още Алфред Гузенбауер пред българските медии. По думите му, членството на страната ни в ЕС не е било преждевременно и България днес го доказва с устойчивия си икономически ръст и стабилната си банкова система. В допълнение, австрийският канцлер даде положителна оценка на усилията на правителството в борбата с организираната престъпност и корупцията. С голямо удовлетворение установих, че българското правителство изключително ангажирано се бори с корупцията и не се спира пред никакво влияние, подчерта Алфред Гузенбауер. Правителството е безкомпромисно и последователно в тази борба, допълни той.

Канцлерът Гузенбауер даде висока оценка и на политиката на правителството за изграждане на административния капацитет за усвояването на средствата от европейските програми и фондове. По думите му, процесът на изграждане и оптимизация на административните структури, отговорни за контрола по усвояването на средствата от ЕС, значително се е подобрил след назначението на вицепремиера по управление на еврофондовете и това ще бъде отразено в следващия доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и верификация със страната ни.