Румен Петков: Скандалното фалшифициране и пренаписване на решения на МС по време на управлението на ГЕРБ вече не учудва никого

Фев 14, 2013 Новини БСП 0 1488

  „От 90-те години насам не е имало толкова скандално пренаписване и фалшифициране на решение на Министерски съвет, чрез което се деактува обект публична държавна собственост на централния плаж в Бургас и се актува като частна държавна собственост

 

„От 90-те години насам не е имало толкова скандално пренаписване и фалшифициране на решение на Министерски съвет, чрез което се деактува обект публична държавна собственост на централния плаж в Бургас и се актува като частна държавна собственост. Това разбира се не учудва никого, когато става дума за управлението на ГЕРБ". Това заяви депутатът от ПГКБ Румен Петков след като депутати от ПГКБ обявиха на брифинг в НС, че внасят в комисията за проучване на сигнали за корупция по високите етажи на властта с председател Яне Янев два сигнала за злоупотреби на министрите Лиляна Павлова и Делян Добрев.

Румен Петков разкри как на 19 ноември 2012 г. с писмо до министър Лиляна Павлова областният управител на Бургас Константин Гребенаров иска смяна на статута на държавен парцел от 946 кв.м. „Въпреки, че ключови министерства не са предоставили свое становище по това искане и има отрицателна позиция на финансовото министерство, опиращо се на конституционни норми, законодателството и обществения интерес- предложението все пак е утвърдено на заседание на МС", обясни Румен Петков. Той отбеляза, че на заседанието премиерът изрично уточнява, че в решението, което ще бъде внесено на подпис, все пак трябва да отчете становището на финансовото министерство, но това не се случва, защото окончателният текст на решението, изпратен от МРРБ в МС, отново не отчита бележките на министерството на финансите.

„Това е явен пример за груба злоупотреба с власт, направена със впечатляваща бързина, само за да обслужи частните интереси на хора близки до ГЕРБ", категоричен е Румен Петков. Той припомни, че крайбрежната ивица е изключителна държавна собственост, а деактуването й в частна държавна собственост е стъпка към реализиране на схема за продажба на атрактивни терени на частни лица чрез заобикаляне на закона. „Убедени сме, че е налице грубо погазване на законите и Конституцията на Република България, както от страна на министъра на регионалното развитие и благоустройството, така и от областния управител на Бургаска област", категоричен бе Румен Петков.

„По какви критерии е избран младежкият областен координатор на ГЕРБ за Хасково Евгени Консулов за ръководител на проект за подготовка, проучване, проектиране и изграждане на междусистемна газова връзка между България и Сърбия. Защо и кой избра точно Евгени Консулов, при условие, че има съвместни бизнес интереси с министър Добрев?", попита депутатът от ПГКБ Румен Такоров по втория внесен в комисията „Янев" сигнал.

Такоров разкри, че проектът се финансира от Оперативна програма „Регионално развитие" и е на стойност 854 300 лв. „Защо въобще се е наложило финансирането на подобен проект при положение, че трасето е уточнено още преди 15 години и дали това не се е случило просто за да може хората на ГЕРБ да приберат едни пари?", попита Такоров. По думите му Консулов и Добрев участват в съвместен проект по упражняване на строителен надзор върху строително ремонтни дейности на детска ясла в Благоевград.