Сергей Станишев: Управлението на Бойко Борисов струва на гражданите 7 млрд.лв.

Фев 13, 2013 Новини БСП 0 951

Фискалният резерв е паднал под законовия минимум     Реалната криза в България я създаде Бойко Борисов

Фискалният резерв е паднал под законовия минимум

 

 

Реалната криза в България я създаде Бойко Борисов. Неговото управление струва на гражданите общо 7 млрд.лв. Това заяви председателят на ПГКБ и на БСП Сергей Станишев в парламента. Той съобщи изключително тревожна новина, свързана с реалното състояние на фискалния  резерв. „Към днешна дата то е отчайващо", коментира Станишев. Той изтъкна, че по данни на БНБ резервът е около 3,9 млрд.лв., което е под законовия минимум. Заедно с това държавният дълг при управлението на Бойко Борисов, който ще плащаме всички ние, е нараснал с 3,3 млрд.лв. Председателят на ПГКБ определи като тревожно, че ако към средата на 2009г. с фискалния резерв можеше да се покрие почти 85% от държавния дълг, сега се покриват по- малко от 30%.

Сергей Станишев подчерта, че нито един българин не е видял някаква полза от това мащабно харчене. „ГЕРБ държат кранчетата и пускат само на тези, които са близки до тях", добави лидерът на БСП. Той изрази притеснението си, че ГЕРБ ще продължат да харчат неконтролируемо и ситуацията в страната ще се влоши още повече. „Толкова голяма непрозрачност в публичните разходи никога не е имало", възмути се Станишев. Той напомни за многократните предупрежденията на левицата, че правителството харчи фискалния резерв, за да запушва дупките в бюджета, които са следствие на покровителството на контрабандата и на сивата икономика. Лидерът на социалистите не пропусна и факта, че ГЕРБ противозаконно посегнаха и на резерва на Здравната каса.

Станишев обясни, че истинският механизъм, който ще гарантира стабилността на фискалния резерв, е наличието на работеща икономика. „Правителството на ГЕРБ срина икономиката, проведе политика на тотална монополизация във всеки един сектор. Тъй като е краят на мандата, е време Бойко Борисов не да се жалва, а да се отчете. Той оставя опоскана хазна", каза Станишев. Попитан от медиите дали ще се наложи следващото правителство да актуализира бюджета, лидерът на социалистите отбеляза - „Ще видим какво ще заварим".

Депутатът от ПГКБ Пламен Орешарски изтъкна, че не е оптимист по отношение на приключването на мандата на ГЕРБ. „Това е първото правителство след кризата през '96 - ‘97г., което обърна в негативна плоскост всички тенденции. Резервът се върна на равнището от 2004г., а дългът - на новото от 2005 - 2006г.", отбеляза Орешарски. Депутатът от левицата Димчо Михалевски също прогнозира тежка стартова позиция за следващото управление. „Всички ресурси са изчерпани. Това е истинският резултат от бюджетните дефицити в продължение на четири години", изтъкна Михалевски. Той обясни, че липсата на средства от фискалния резерв за текущи разходи е една от причините, поради която земеделският министър отлага директните плащания на земеделците в размер близо на 1 млрд. лв.