Сергей Станишев: Държавата да възстанови контрола върху монополите

Фев 12, 2013 Новини БСП 0 1315

Илияна Йотова: Оставката на Мирослав Найденов отдавна е на дневен ред     Разбирам гнева на хората, които получиха необосновано високи сметки, но реакцията на правителството е абсолютно неадекватна

Илияна Йотова: Оставката на Мирослав Найденов отдавна е на дневен ред

 

 

Разбирам гнева на хората, които получиха необосновано високи сметки, но реакцията на правителството е абсолютно неадекватна. Симулацията на действия не решава проблемите. Държавата трябва да покаже отговорно поведение, иначе протестите вероятно ще продължат. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Той изтъкна, че протестите в цялата страна, на които сме свидетели през последните дни, показват, че гражданите нямат доверие в способността на държавата да защити интересите им. „Хората излизат на протест отчаяни, защото не виждат някой, който да ги защити", изтъкна Станишев. Той подчерта, че наред с това ДКЕВР се е оказала неспособна да осъществи ефективен контрол върху монополистите в енергийната сфера и енергоразпределението. „Отговорност за това политически носи правителството", категоричен беше Станишев.

Според лидера на БСП най- спешна и належаща мярка е да се възстанови ефективният държавен контрол върху монополите, в това число ЕРП-тата. По думите на Станишев трябва да се промени начинът на функциониране на ДКЕВР, като социалистите вече са предложили председателят на комисията да се избира от парламента. БСП ще настоява да се създаде и специална парламентарна анкетна комисия, която да се занимае с всички аспекти на проблема.

Станишев напомни, че БСП е била категорично против приватизацията на ЕРП-тата. „По- лошо от държавния монопол е частният монопол, който не се контролира. При ГЕРБ този процес се задълбочи", каза лидерът на социалистите. Той напомни, че при управлението на ГЕРБ, през 2011г. държавата приватизира остатъчни дялове от дружествата. Тогава една акция е била оценена на 1632лв., докато през 2004г. цента на акция е била 4 600лв. „Само тази сделка е ощетила държавата поне със 180 млн.лв.", подчерта Станишев. Той добави, че трябва да се създадат условия, които да ограничават свръхпечалбата на ЕРП-тата.

Председателят на БСП коментира и европейския бюджет за 2014г.-2020г. Станишев изрази съжалението си, че по един толкова важен въпрос ГЕРБ са се отнесли на принципа „каквото дадат". Според лидера на БСП това е причината за сериозните неуспехи на управляващите, които ще тежат на следващите две правителства. Станишев обясни, че по отношение на кохезионната политика не е постигнато нищо повече, отколкото е имало за предишния финансов период. Увеличението с 2 млрд. евро за земеделие, с което ГЕРБ толкова спекулират, на практика е договорено още до 2006г. и за съжаление управляващите не са постигнали нищо повече за България. Освен това, на страната ни се дават едва 260 млн. евро за затварянето на блоковете 1 - 4 в Козлодуй, при положение че като минимум бяха поискани 450 млн. евро. Скандален пропуск на Бойко Борисов е и фактът, че България няма да получи нито евро  допълнително финансиране за регионите си. За разлика от нас, Испания например получава 1,8 млрд. евро, а Унгария - 1,4 млрд. евро. „Това показва неспособността на правителството да води ефективни преговори и да отстоява националния интерес", категоричен беше Станишев.

„Ако бюджетът влезе в сегашния си вид в Европейския парламент, няма да го приемем", добави зам.-председателят на бюджетната комисия в ЕП Ивайло Калфин. Той изтъкна, че страната ни сама се е изправила пред абсурдната ситуация да избира между чужди инвестиции и европейско финансиране. Евродепутатът обясни, че сме приели редица условия, като най- неприемливи са макроикономическите. Тяхното прилагане означава, че при растеж на икономиката и увеличаване на чуждестранните инвестиции, на България ще бъде спирано европейското финансиране. Калфин каза още, че по отношение на земеделието на практика получаваме с 900 млн.евро по-малко от това, което самият Мирослав Найденов заяви, че очаква.

Членът на ИБ на НС на БСП Илияна Йотова коментира скандала на деня с думите: „Оставката на Мирослав Найденов отдавна е на дневен ред". Тя обяви, че е поискала среща с АФКОС, след като днес се появи информация, според която за първи път ОЛАФ разследва действащ български министър. Йотова изрази недоумение от противоречивите обяснения на Мирослав Найденов само в рамките на няколко часа тази сутрин. „Ще поискаме и категоричното мнение на българската прокуратура - дали е сезирана по случая. Ще настояваме за изслушване на вътрешния министър и на земеделския министър", добави Йотова.