Илияна Йотова: Цветан Цветанов вероятно ще бъде извикан в Европейския парламент да изясни за Хизбула в Бургас

Фев 11, 2013 Новини БСП 0 1152

  Илияна Йотова, депутат в Европейския парламент, председател на Съвета по медийна политика и публична информация в БСП, в интервю за Илиана Беновска, „Радио К2”, заяви позиции по следните теми: Резултатите от референдума като показател за изборната мобилизация на партиите Независимо от формирането на т

 

Илияна Йотова, депутат в Европейския парламент, председател на Съвета по медийна политика и публична информация в БСП, в интервю за Илиана Беновска, „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Резултатите от референдума като показател за изборната мобилизация на партиите

Независимо от формирането на т.нар. Втори инициативен комитет, 73 депутати от ГЕРБ станаха за смях пред българските избиратели, но това е така в една партия, в която значение имат волята и решенията на един-единствен човек. Не познавам европейски политик, без значение от коя част на политическия спектър, който да не намира смисъл в допитването до хората. В този смисъл демократичната общност трябва да осъди изявленията на премиера Борисов и на вицепремиера Цветанов за това, че референдумът е безсмислен. Гарантираме на тези 750 хиляди души, които подкрепиха подписката на БСП, че рано или късно, техният глас ще бъде зачетен.

Позицията на ГЕРБ, според която отказът от строеж на АЕЦ „Белене“ не противоречи на нуждата от изграждане на VII блок на „Козлодуй“

ГЕРБ са в „разкрач“ – колебаят се какво точно решение да внесат в Народното събрание, по какъв начин да тръгнат срещу тези почти половин милион български избиратели, които – след този нечуван натиск, който беше упражнен върху тях – казаха, че са се разделили със страха от ГЕРБ. Резултатът е индикация за предстоящата изборна загуба на ГЕРБ. Дебат в Народното събрание, с всичките аргументи „за“ и „против“, ще има, политическите сили ще кажат отново онова, което мислят и предлагат на хората. Разбира се,наличното мнозинство може да отхвърли това, но в крайна сметка, след няколко месеца хората ще кажат какво мислят. Отлагането на решението на Народното събрание може да се окаже разумно бездействие от страна на ГЕРБ. След провала на ГЕРБ, е редно това решение да бъде взето от следващото българско правителство.

Качеството на българския парламентаризъм

На практика, от няколко месеца българският парламент не работи. Процентът одобрение на работата му(6%) е най-ниският през целия преход, по-нисък дори от рейтинга на парламента в края на управлението на Жан Виденов. Освен няколкото реваншистки и лобистки закона и въпреки категоричната позиция на Съвета на Европа и на ОССЕ за това, че Изборният кодекс трябва да бъде променен, за дейността на парламента все така няма дори една положителна новина. Този четиригодишен мандат на НС се характеризира с изключително слабо ръководство и безлично мнозинство, което нанесе изключително големи поражения на българския парламентаризъм.

Цената на медийното благоразположение

Гарантирам, че реалното усвоените европейски средства, т.е. такива от ЕС, а не от българския бюджет, от джоба на данъкоплатците, са не повече от 30%. Но тъй като в България тези проценти са предмет на изключителна манипулация, от известно време отправям парламентарни питания към ЕК, откъдето ми дават истинските проценти. В действие е въртене на свободните пари за допълнителни лихви – за покриване на дупките в бюджета или за събиране на пари за изборите. Отложеното от земеделския министър изплащане на субсидиите е част от този процес на натрупване на капитали за изборите. Един доста висок процент от Програмата за развитие на селските райони е заделен за реклама на тази програма, защото тя е нова, проектите по нея се пишат трудно, но едновременно с това, тези средства са начин за купуване на медийното благоразположение. Това има своята цена и министър Найденов неслучайно се радва на най-доброто отношение на медиите.

В кампанията си БСП ще заложи на социалните мрежи и на малкото традиционни медии, сред които Радио К2, в които може да се говори истината. В Европа няма никакви илюзии за случващото се в България. Твърдението на премиера, че досие може да се изработи за всеки журналист, е предупреждение за вероятното му практикуване.

Съвсем скоро Европейската комисия ще бъде сигнализирана за това, да продължи натиска за оповестяване на истинските собственици на медиите в България. В дневния ред на Комисията по правосъдие и вътрешна сигурност на ЕП е една голяма директива относно свободата на медиите в Европа, постоянна тема при обсъждането на която, за жалост, е България. Във връзка с тази директива ЕК вероятно ще поиска пълен отчет за това кой кой е в българските медии. Който смята, че живеем на самотен остров и можем да правим каквото си искаме, е в най-добрия случай наивник.

Резкият завой на Нели Крус

Независимо от декларацията, че свободата на словото е „поредното завоевание в мандата на ГЕРБ“, и от натиска, упражнен от българските власти, – доста грубо, като отношение към един комисар – не съм убедена, че кампанията на г-жа Крус е приключила. До изборите в България остават 155 дни, а една резолюция на Европейския парламент се прави за не повече от месец. Ситуацията е такава, защото огромната част от медиите са под шапката на властта, но не вярвам това да е задълго.

Дебатът в ЕП за независимостта на съдебната система и свободата на медиите

Председателите на ПГ в Европейския парламент се обединиха около разбирането, че приключването на дебата с резолюция, тонът на която не би могло да бъде по-малко от силно критичен, би могла да повлияе на резултатите от изборите. Въпреки подчертаната дипломатичност на колегите, дебатът беше изключително красноречив. Това, а не някаква процедурна хватка, е причината да няма резолюция. Що се отнася до кореспондирането на този дебат – беше направено всичко възможно да не се разчуе, че такова разискване предстои. Не е за вярване това, което вицепремиерът Цветанов каза вчера в „Панорама“ – че този дебат бил безсмислен, но пък се натрапва аналогията с безсмислието на референдума. Показателно за нивото на дебата беше статутът на изказалите се. Там бяха и се изказаха председателят и на Комисията по вътрешна сигурност, правосъдие и права на човека Хуан Агилар, неговият заместник Кинга Гьонц и една от знаковите фигури в ЕП – Анна Гомеш. Отсрещната страна реагира с кръгова отбрана, при която говориха всички депутати от ГЕРБ и много малко от колегите им от Европейската народна партия. В изказванията ни нямаше нито една персонална нападка срещу г-н Борисов, г-н Цветанов или който и да било от управляващата партия, докато отсрещната страна, обърквайки времето и мястото, беше решила, че това е петъчният парламентарен контрол. Изказванията на колегите от ГЕРБ бяха до такава степен подготвени, че прозвучаха абсолютно неадекватно в пленарната зала.Без някой от първите изказали се да досегне темата, една от колегите ни от ГЕРБ започна изказването си с това, че обсъждането на криминалното минало на премиера нямало да бъде честно. В резултат колегите в залата започнаха да се подсмихват и на нея не ѝ остана друго освен да излезе. Без коментар ще оставя изявлението на г-н Уручев, който каза: „А вие знаете ли как Станишев и Овчаров купуват ядрено гориво без търг?“ и смая колегите ми, които не знаят нито кой е Овчаров, нито за какво ядрено гориво става дума. Въпреки комичните му аспекти,смятам, че този дебат беше навременен. Той не е елемент от предизборната кампания на БСП, нито БСП цели да очерни образа на България. Има една истина и тя трябва да се чуе: ГЕРБ не е България, ГЕРБ не е Държавата.

ГЕРБ не е България

Качеството на мисълта, която обвързва външнополитическите приоритети на България с присъствието на ГЕРБ във властта,не заслужава да бъде коментирано, но г-н Борисов трябва да се замисли за начина, по който да излезе от кашата, която сътвори на последния Консултативен съвет по националната сигурност. Според информацията, с която разполагам, по време на съвета не е било вземано решение за обявяване на каквото и да било, затова г-н Плевнелиев е бил стреснат от случилото се след това и последва много бързият отговор на неговия прессекретар, че такова решение не е било вземано. Вече няколко пъти г-н Плевнелиев казва доста разумни неща и след това се отказва от тях, но ако наистина иска да представлява българските граждани, трябва да се еманципира час по-скоро. В противния случай поведението му във важни за страната моменти ще продължи да напомня новогодишното му слово.

„Обоснованото предположение“ и фронтовете на израело-иранската война

В нашата ПГ в Европарламента има колеги, които години наред са работили в служби, изключително големи капацитети по точно тези проблеми. Малко е да се каже, че те недоумяваха; те питаха какъв точно е жанрът на това „обосновано предположение“? Още повече, след едно такова рязко движение, Европейският съюз е заставен да вземе решение, но не съм оптимист, че това ще стане скоро. България е член на ЕС от2007 г. и позицията на съюза по въпроса изключително важна за България. Това е игра с огъня. Имам много солидни резерви към капацитета на г-н Цветанов да играе на това поле. Не зная каква е цената на всичко това. Притеснявам се да продължаваме темата, защото е изключително опасна. Ние се движим по подвижни пясъци. Да заемеш толкова неубедителна позиция по толкова тежък въпрос, е начин да поставиш под въпрос сигурността на българските граждани.

Този разговор ще има продължение в Европейския парламент.Колеги от Комисията по вътрешна сигурност изказаха желание за закрит дебат по темата. Може би там ще научим малко повече неща, може би ще бъде поканен и вътрешният министър на България,за да каже какво точно е имал предвид. Това предстои, но се надявам да не се окажем заложници на една елементарна политическа игра.