Ангел Найденов: Мажоритарният вот ще преодолее отчуждението на хората от политиката

Мар 12, 2009 Новини БСП в медиите 0 1480

„България Нюз"   Дефицитът на идеи е голямата слабост на партиите

„България Нюз"

 

Дефицитът на идеи е голямата слабост на партиите. Все по-малко се слушат програми и идеи и все повече доминира популизмът - важно е не толкова съдържанието, колкото външният ефект

Г-н Найденов, времето за реална работа на парламента е на критичния минимум. Ще успеете ли да промените изборното законодателство?

Имаме достатъчно добра представа от чистото пленарно време, което ни остава за законодателна дейност на Народното събрание. И съзнаваме, че не разполагаме с голям ресурс. До приключване на дейността на парламента имаме 30 пленарни дни. Към тях със сигурност ще се добавят и извънредни заседания заради натоварената ни законодателна програма.
Сред приоритетните действия и  мерки попада и изборното законодателство. За разлика от други политически формации, които останаха на декларативно ниво, парламентарната група на Коалиция за България има конкретни законопроекти: за изменение и допълнение на закона за политическите партии, важните промени по отношение на прозрачността, контрола върху финансирането, пресичането на обвързване на политическите субекти и зависимостта от бизнес - структурите, особено със сенчестия бизнес, прецизиране на начина, по който функционират основните партии, изискването към тяхното регистриране и участие в изборите. Както и законопроект за промени в избирателната система с въвеждането на мажоритарен избор на определен брой народни представители и промени в изборното законодателство, пряко свързано с избирането на народни представители.
Ако ме питате дали закъсняхме, да-закъсняхме. Но имаме време да направим промени по начин, който да не оставя впечатление за импровизации, за промени в последния момент или за промени, чрез които управляващото мнозинство търси един вид служебна преднина на тези избори. Позицията на БСП и на парламентарната група на Коалиция за България е за промяна в избирателната система с избиране на мажритарен принцип на част от народните представители.

 Как се отнасяте към предложенията на другите партии по изборното законодателство и най-вече към листа с преференциално гласуване с нисък или никакъв праг. Подозират БСП, че чрез високия праг лишава вътрешнопартийни проблеми, като измерва „теглото" на своите кандидати?

Тясно партийният интерес трябва да остане на заден план. Опитът показва, че когато той доминира и някой се води от такива сметки, обикновено прави сметка без кръчмар. Парламентарната група на Коалиция за България не се притеснява и от преференциалния избор. Ние подкрепихме тази система при предишния евровот. Но в случая говорим за нещо друго, което се очаква от  мнозинството от българските граждани - вижте процента на подкрепа на мажоритарния избор. Това е промяната, която се надяваме, че в голяма  степен ще доведе до преодоляване на видимото отчуждаване на хората от политиката, на разочарованието и недоверието и апатията им. Все по-малко се слушат програми, идеи и проекти за решение. И все повече доминира популизмът - не е важно толкова съдържанието, колкото външният ефект. Надяваме се, че въвеждането на мажоритарния елемент при избора ще доведе до промяна в това изтъняване на връзката между хората и политиците.

Значи ще посегнете към безспорни имена и авторитети в обществото, които  да поканите в листите си и те да говорят за политика по нов за избирателите начин?

Точно така. Трябва да има повече говорене за идеи, политика и програми,  което да съответства на проблемите и очакванията на хората. Нямам претенцията да бъда политолог или социолог, но според мен, дефицитът на идеи наистина е една от големите слабости на политическото пространство.

Е, ако няма идеи, в какво ще е състезанието на изборите? С „вадене" на компромати ли?

 Напротив, очаквам, че ще има идеи. И че ще бъде възстановена съдържателната дискусия между политическите формации за реални политики. Точно това прави БСП и нейните партньори в Коалиция за България. Но засега не го виждам сред опозиционните партии в парламента и извън него. Това беше доловено от хората при последния вот на недоверие. Този вот не беше успешен, тъкмо защото опозицията не успя да защити  своята  претенция да бъде алтернатива на управлението. Не чухме предложения или решения извън това, което осъществява досега тройната коалиция, освен крайностите в оценката на резултатите  и на реалностите в страната.

Говори се, че на тези избори нагласите на избирателите ще се повлияват силно от заявките на партиите за бъдещо коалиране. Вие ще заявите ли категорично до изборите своите възможни и невъзможни коалиционни партньори? Накъде ще погледнете след вота?

 Няма да се ангажирам с подобни прогнози или с подобни отговори. Защото не вярвам някой да има кристална топка и да отгатне резултатите от изборите и съответно възможностите за следизборно партниране. В БСП говорим за коалиране преди изборите и за партниране и взаимодействие с широк кръг от политически формации и от граждански структури, като  на първо място поставяме партньорите си от сегашната Коалиция за България. Със сигурност мога да кажа, че БСП няма да се явява самостоятелно на изборите, а в коалиция с партньорите ни в рамките на Коалиция за България. Колкото до следизборните прогнози и предвиждания, това е въпрос, който можем да обсъждаме въз основата на конкретни резултати след вота.

Ще заложите ли на рязка промяна на лицата в новите изборни листи на БСП?

Всяка от двете крайности - залагането само и единствено на познати лица или радикална подмяна на лицата, е непродуктивно. Търсим комбинацията и баланса. И това са част от утвърдените вече критерии за номинация на нашите кандидати за национален и евровот.

Как се отнасяте към предизборната шетня на фигури като Яне Янев и заявки за връщане на политическата сцена на лица като Стоян Ганев?

Не виждам от  участието на Стоян Ганев и преди в политиката да се е случило нещо позитивно. Не очаквам това да стане и сега. Трудно ми е да видя подобен резултат от това ново намерение за влизане в политиката. А що се отнася до сигналите за корупция, нередности и престъпления, които да бъдат адресирани и предоставени на компетентните органи, имам  усещането, че всичко това става повече за собствения и партиен пиар, отколкото да послужи за дела и осъдителни присъди.