Димитър Горов: Изолирането на общините от работата с избирателните списъци е предпоставка за мащабна манипулация на вота

Фев 11, 2013 Новини БСП 0 1118

  За подготовката на мащабна изборна манипулация предупреди днес депутатът от ПГКБ Димитър Горов

 

За подготовката на мащабна изборна манипулация предупреди днес депутатът от ПГКБ Димитър Горов. Източникът на тревожните сигнали е заседанието на ГРАО и звената му, което се е провело в Търново. Тогава е станало ясно, че ГРАО възнамерява на практика да изолира общините от работата с избирателните списъци. „Длъжен съм да алармирам обществото докато този процес е в зародиш, за да не се стигне до реално вземане на решение", коментира Горов пред медиите в Ловеч и добави - „според мен това е организирана кампания". 

Депутатът от левицата предупреди, че има опасност общините реално да бъдат лишени от изключително важната за изборния процес работа с избирателните списъци. Горов обясни, че досега практиката е била - на общините да се подават предварителни списъци, които те обработват, сверяват и връщат на ГРАО, която на тази база изготвя официалните документи за изборите. На заседанието в Търново обаче е станало ясно, че тази процедура занапред ще бъде прескачана и ГРАО директно ще спуска избирателни списъци на кметовете за подпис. „Не мога да си представя как на един избирателен списък ще седи подписа на кмета и той няма да има поглед какво изобщо има в този списък", изрази недоумението си Горов. Според него този нов подход ще създаде сериозни проблеми при работата на общините. Същевременно депутатът не пропусна да отбележи, че това е начин да се свие максимално броят на хората, които участват в изборния процес. „Очакванията на обществото бяха в обратната посока- избирателните списъци да бъдат изчистени от мъртви души", каза Горов. По думите му на референдума управляващите изпробваха различни варианти за манипулацията на вота.