Българите са изправени до ръба, а ГЕРБ поощрява монополите

Фев 10, 2013 Новини БСП 0 1097

„Когато няма държава, която да защити интересите на хората, се стига именно до такива крайни протести, защото хората са докарани до ръба

„Когато няма държава, която да защити интересите на хората, се стига именно до такива крайни протести, защото хората са докарани до ръба. От няколко години ГЕРБ води политика на поощряване на монополите във всеки един сектор, без да реализира ефективен държавен контрол върху тяхната работа или отношенията им с потребителите. Всичко това, плюс замразените от ГЕРБ доходи доведе хората до невъзможност да си плащат сметките и до пълно отчаяние. ГЕРБ просто доказаха, че при тях няма държавност". Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в отговор на журналистически въпрос за провежданите в цялата страна протести.

Според Станишев точно държавната ДКЕВР е институцията, която трябва да осъществява контрол върху ценообразуването. „Да ви напомням ли, че според ГЕРБ цените на газа са паднали и ще има поевтиняване на топлото? Има ли поевтиняване на отоплението? Няма!", възмути се лидерът на БСП. Той бе категоричен, че явно този Министерски съвет не е в състояние да гарантира ефективно функциониране или контрол върху работата на ДКЕВР, въпреки, че става дума за един от най-острите проблеми, който засяга всеки един българин.

По думите на Станишев държавата се занимава с всичко друго, но не и с най-острите проблеми на българите. „Всеки един монопол налага своите интереси и точно тук се усеща много ясно липсата на сериозна държавност. С какво се занимава правителството? Където и да се обърнеш има монопол, който не е регулиран ефективно от държавата. Това трябва да се промени. Необходима е много ясна държавна политика за контрол върху монополите чрез регулации", категоричен беше лидерът на БСП. Станишев обясни, че точно по тази причина въпросът за държавния контрол над енергоразпределителните дружества е станал част и от политическата рамка на БСП, обсъждана от Националния съвет на партията днес.