Сергей Станишев: БСП показа, че може да бъде инструмент на гражданското общество и постигна сериозен политически успех на референдума

Фев 10, 2013 Новини БСП 0 1201

Тежкото положение на хората е пряк резултат от управлението на ГЕРБ     Постигнахме сериозен политически успех, на първо място - за пряката демокрация

Тежкото положение на хората е пряк резултат от управлението на ГЕРБ

 

 

Постигнахме сериозен политически успех, на първо място - за пряката демокрация. Показахме, че БСП може да бъде инструмент на гражданското общество, на ангажираните хора в страната. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на заседанието на Националния съвет на партията, на което се анализираха резултатите от референдума. Станишев беше категоричен, че националното допитване е лична загуба за Бойко Борисов, който си въобразяваше, че каквото и да каже, хората го следват и думата му е полубожествена. „Днес хората протестират спонтанно. Тежкото им положение е пряк резултат от управлението на Бойко Борисов", каза лидерът на БСП. Той призова да се обърне внимание не толкова на партийните въпроси, а на това, което се случва в страната - протести на отчаяни българи, които не могат да си платят парното и тока. „Това, че хората протестират за сметките за ток, е пряко свързано с референдума", отбеляза Станишев и попита колко щеше да струва тока, ако го нямаше Козлодуй днес.

„Белене е национална кауза. Ще изпълняваме волята на тези, които гласуваха на референдума - за да покажем, че сме последователни и за да окуражаваме участието в национални допитвания", каза лидерът на БСП. Според него референдумът е показал, че след 4 години усилия да бъде унищожено, гражданското общество е живо. Станишев напомни, че цялата машина на държавата беше включена срещу референдума - с лъжи и манипулации. Въпреки това ГЕРБ не постигнаха целта си - да провалят референдума и да обърнат обществените нагласи.

Станишев изрази възмущението си от скандалното поведение на Борисов, който обяви, че независимо от референдума, ще си прави своето. „Само заради това отношение към гражданите, премиерът трябва да си ходи. Такова антидържавно, безотговорно поведение не е имало никога", заяви лидерът на БСП.

Станишев благодари на всички, които участваха в референдума и които показаха, че хората могат да определят политиката на държавата. Той отправи и призив към негласувалите, като изтъкна, че неучастието създава най- добрата среда някой друг да решава вместо тях.

„Референдумът е първа загуба на Бойко Борисов в национален мащаб. За много граждани това беше наказателен вот към сегашното управление," заяви зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов. Той напомни, че мнозинството от българите гласуваха за положителния отговор и не се съобразиха с призива на Борисов как де се гласува.

Стоилов определи референдума като важна крачка за пряката демокрация и като стимул за използването й занапред в България. Той отбеляза, че това е успех за активните граждани и утвърждава развитието на ядрената енергетика в страната. Зам.-председателят на НС на БСП обясни, че избирателната активност налага в тримесечен срок парламентът да разгледа отново темата. Стоилов изтъкна, че независимо от решението на парламента, социалистите поемат ангажимент за пререшаване на въпроса и за изграждане на Белене.

Янаки Стоилов не пропусна да спомене опитите на управляващите да провалят референдума. Той напомни за натиска да не се гласува, както и раздутите избирателни списъци. „Хората бяха плашени и убеждавани, че референдумът е ненужен и безсмислен", добави зам.-председателят на НС на БСП. Той подчерта още, че пасивността на повечето хора трябва да бъде преодолявана и те да се включват при решаването на важни въпроси. Според Стоилов можеше да бъде и по- голям ръстът на гласувалите с ДА в сравнение с броя на участвалите в подписката. Янаки Стоилов каза още, че референдумът е важна стъпка преди парламентарните избори и предпоставка за прелом в управлението. „От нашата воля зависи дали това ще бъде направено  на изборите", каза Стоилов.

„Хората за първи път гласуваха за нещо позитивно, за това да се изгражда нещо в България", отбеляза Румен Овчаров. По думите му има огромна група хора, които са отвратени от случващото се в България и които имат чуваемост към това, което БСП предлага. „Важно е тази перспектива за бъде постоянна, а не инцидентна", добави Овчаров.

Румен Петков обърна внимание на нередностите по време на референдума и изрази мнение, че той беше използван от управляващите като тренировка за фалшифициране на изборите. В тази връзка Явор Куюмджиев отбеляза, че в някои градове населението съмнително е нараснало. Той изрази учудването си, че областните дирекции на МВР са искали поименни списъци на членовете на избирателните комисии и техни лични данни, включително партийната им принадлежност. „Проблемът с раздуването на избирателните списъци е огромен", изтъкна Мая Манолова. Тя отбеляза, че между президентските избори и референдума, избирателите вместо да намалеят 33 000, те са се увеличили със 75 000. „Получават се възможности за еквилибристики и надписване във всички населени места в полза на ГЕРБ", каза още Манолова. Румен Петков напомни, че Бойко Борисов си позволи и пряка агитация преди края на изборни ден. Илияна Йотова добави, че цинизмът, с който управляващите се отнесоха към референдума, заслужава да бъде категорично осъден.