Сергей Станишев два пъти за едно денонощие в ефира на световната медия BBC

Фев 07, 2013 Новини БСП 0 947

  За по- малко от 24 часа авторитетната световна медия BBC покани президента на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев да изрази позицията си по две актуални теми, приковали вниманието както на цяла Европа, така и на света

 

За по- малко от 24 часа авторитетната световна медия BBC покани президента на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев да изрази позицията си по две актуални теми, приковали вниманието както на цяла Европа, така и на света.  Станишев участва на живо в студиото на Daily Politics по темата за свободното движение в ЕС и премахването на рестрикциите за българи и румънци. Лидерът на БСП беше потърсен и за специален коментар в новините на BBC по отношение на новото развитие около атентата в Бургас.

„Тези политици и лидери, които настояват занапред да се намали европейският бюджет, на практика викат все повече емигранти да идват във Великобритания от други страни", каза Станишев в ефира на Daily Politics. Той обясни, че когато намаляваш фондовете за развитие, за кохезия, за социална сигурност в новите страни от ЕС, в по- слабо развитите държави, тогава ти ги потикваш да дойдат в страната ти. „Това е пряко следствие", категоричен беше лидерът на социалистите.

Станишев цитира официалната британска статистика, според която през 2010г. във Великобритания са живеели 35 000 българи. „Това не е създало реални проблеми за трудовия пазар или за социалната система, защото пак според същата статистика e имало 600 безработни българи в Обединеното кралство. Това е като капка в океан", коментира лидерът на социалистите. Той изтъкна още, че около 5000 български и румънски студенти, учейки във Великобритания плащат повече от 30 млн. евро на британската икономика във вид на такси и разходи за живот.

„Помня, че когато България се присъедини към ЕС през 2007г., имаше същите страхове и плашещи истории в медиите в Обединеното кралство. Тогава уверих медиите, че няма да има проблем, което се оказа самата истина", каза Станишев. Той добави, че според него в случая отново става дума по- скоро за вътрешна политика на сплашване в рамките на самата Великобритания. „Аз съм от тези българи, които като студенти са живели в Обединеното кралство. Бях там и след това се завърнах в България", отбеляза президентът на ПЕС.

По отношение на предстоящата 2014г., когато изтича преходния период след присъединяването на България и Румъния към ЕС, Станишев напомни, че според законодателството на ЕС, което трябва се зачита от всяка страна, рестрикциите трябва да бъдат вдигнати. „Това беше казано от говорителя на еврокомисаря по тези въпроси Джонатан Тод. Това е справедливо, защото всички ние допринасяме с нещо за Европейския съюз и същевременно се ползваме от облагите от него", каза Станишев.

Лидерът на социалистите беше потърсен и за специален коментар в новините на BBC по темата за атентата в Бургас. „Ние сме страната, която е най- заинтересувана да бъдат установени всички факти и цялата истина за терористичния акт, защото ние го преживяхме. Имаме интерес да има ясни и окончателни резултати", каза Станишев и напомни, че разследването още не е приключило. Лидерът на БСП подчерта категорично, че най - важният въпрос е този за сигурността на българските граждани. „Призовах правителството да бъде отговорно и също така да си дава сметка за последиците за политиката на ЕС в региона", добави Станишев. Той изтъкна, че без съмнение България е силен и лоялен партньор на САЩ и на ЕС, като член на НАТО и на ЕС, но на първо място страната ни има национален интерес и трябва води много балансирана и разумна политика в арабския свят.

Станишев изтъкна, че първоначално българското правителство е настоявало, че крайните резултати ще бъдат обявени на основата на неоспорими доказателства, които да издържат в съда. „Проблемът е, че на заседанието на КСНС правителството, без да информира предварително парламента и парламентарните групи, обяви някои резултати, които по мое мнение могат да се определят като косвени доказателства. Това противоречи на предишната позиция на правителството. Това е причината, поради която не само моята партия, но и партии, които присъстваха на Съвета, казаха, че според тях позицията на управляващите е малко прибързана и не се основава на ясни доказателства", каза Станишев. Той беше категоричен, че когато се правят политически заключения, са необходими силни факти, които са неоспорими. „Защото такива политически заключения имат своите последствия, засягащи на първо място националната сигурност", добави лидерът на БСП.