Президентът на ПЕС Сергей Станишев иска незабавно извинение от лидера на ЕНП Жозеф Дол за жалките обвинения

Фев 07, 2013 Новини БСП 0 1334

  Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев настоява за пълно и незабавно извинение от лидера на Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Жозеф Дол

 

Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев настоява за пълно и незабавно извинение от лидера на Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Жозеф Дол. „Изкривяването на думите ми от страна на Жозеф Дол е една жалка постъпка, за която аз настоявам той да се извини изцяло и незабавно", заяви Станишев. Той отбеляза, че ако Дол си беше направил труда да провери фактите, щеше да види, че дори членове на собствената му Група, тази на ЕНП, се колебаят да подкрепят правителството на Борисов за позицията, заета след заседанието на КСНС. Според лидера на ПЕС има известна ирония в това, че в деня, в който Европейският парламент дебатира върховенството на закона и медийната свобода в България, г-н Дол допусна онези грешки, които предизвикаха загрижеността на ЕП. „Може би г-н Дол е бил наплашен да направи такова скандално изявление лично от Борисов. Ако това е така, той лично се е докоснал до тактиките, използвани от нашето правителство. Надявам се г-н Дол да бъде любезен и да се извини за своите действия", добави Станишев.

Лидерът на социалистите изтъкна, че не е възможно да се направят категорични изводи кой е отговорен за атентата в Бургас без пълно разследване и щателен преглед на всички факти. „В интерес на българските, а и на всички европейски граждани, аз категорично отстоявах да се изпълнят всички условия, които гарантират щателно разследване и демократична отчетност", подчерта Станишев. Той напомни, че българското правителство направи изявление, без да информира парламента и че демократичната отчетност вместо да бъде основополагаща в една парламентарна демокрация,  е отсъствала напълно. Президентът на ПЕС отбеляза още, че разследването  не е приключило.