Безотговорното действие на правителството е рисково за държавата

Фев 06, 2013 Новини БСП 0 917

Правителството навлиза в една международна политическа игра по безотговорен начин, без да калкулира всички възможни последици

Правителството навлиза в една международна политическа игра по безотговорен начин, без да калкулира всички възможни последици. Действието на управляващите е изключително рисково за държавата. Това заяви председателят на ПГКБ Сергей Станишев в парламента след огласената вчера информация за  атентата в Бургас. „Българските граждани трябва да знаят истината и да си направят изводите за отношението на правителството към тяхната сигурност и към сигурността на България", каза Станишев. Той изрази крайното си възмущение от липсата на анализ за рисковете за националната сигурност, за отношенията с държавите от Близкия изток, за българските икономически интереси.

         Председателят на ПГКБ напомни, че след терористичния акт в Бургас правителството неведнъж заяви, че ще се обявят резултатите на разследването само при категорични доказателства, които да могат да издържат в съда. Това според Станишев би било отговорното поведение пред гражданите. „Неочаквано обаче настъпи промяна, която очевидно е мотивирана не от категорични доказателства, а в резултат на политически обстоятелства и външен натиск", каза лидерът на БСП. Той изрази огромното си учудване от факта, че преди КСНС да заседава, международни медии в САЩ и в Израел обявиха какво ще бъде заключението от заседанието на КСНС. „Това ли е държавно отговорното поведение?", попита Станишев.

Лидерът на БСП настоя да стане ясно дали държавата е в състояние да гарантира сигурността на българските граждани. „Борисов нееднократно е заявявал, че няма да прави компромиси със своята лична сигурност. Но защо прави компромиси с личната сигурност на българските граждани, които ежедневно трябва да влизат по автогари, летища и други места, където трябва да има голямо количество хора", каза Станишев. Той изтъкна, че е призовал да се излезе с ясно становище, че правителството е информирало КСНС за хода на разследването и да не се стига до заключения, които не са достатъчно доказателствено обосновани.