Промяната в кабинета е кризисен пиар след вота на недоверие, който лично Бойко Борисов получи от гражданите на референдума

Фев 06, 2013 Новини БСП 0 1441

  ПГКБ ще гласува против кандидатурата на акад

 

ПГКБ ще гласува против кандидатурата на акад. Воденичаров за министър, не заради личните му качества, а заради политиката, която води този кабинет. Това е нашият политически избор, обяви от парламентарната трибуна лидерът на левицата Сергей Станишев. Той със съжаление отбеляза, че не смята, че дори най-добрите намерения на Воденичаров могат да бъдат реализирани сериозно в рамките на управлението на ГЕРБ. „Защото философията на това управление противоречи на истинските интереси на българската наука и образование", аргументира се председателят на ПГКБ.

Според Станишев промяната в кабинета няма за цел да подобри работата на министерството, а да се направи кризисен пиар. Според лидера на БСП неслучайно отстраняването на Игнатов беше обявено ден след референдума. „Това беше стремеж да се захлупи референдума, да се потули фактът, че Борисов получи личен вот на недоверие от хората, които гласуваха за развитието на ядрената енергетика и за изграждане на Белене", категоричен беше Станишев. Според него мотивите на Борисов за отстраняването на Сергей Игнатов не са истински, защото ако причината наистина беше случващото се във ФНИ, Игнатов трябваше да си отиде още преди месец. Вместо това обаче имаше усилия скандалът да бъде потулен. „Без отговор остава и въпросът за отговорността на Симеон Дянков, чиито представители участват в управлението на ФНИ", добави лидерът на БСП.

Станишев сподели, че не завижда на акад. Воденичаров. Той ще трябва да бъде в един кабинет заедно със Симеон Дянков, който обяви БАН за феодални старци и който целенасочено води политика за ликвидиране на Академията чрез финансово удушаване. „Не виждам как ще правите обща единна политика", обърна се председателят на ПГКБ към Воденичаров. Според лидера на БСП на Воденичаров ще бъде много трудно и когато правителството заема позиция по проекта Белене, защото е ясно, че ГЕРБ нямат намерение да се съобразят с волята на 62% от гласувалите на референдума.

Не на последно място Станишев изтъкна, че е несериозно да се правят промени четири-пет месеца преди изборите. „Какво може да се направи реално като промяна на политиката на правителството към науката и образованието? По същество нищо. Четири месеца са изключително кратък срок, дори за ориентация, камо ли за коренна промяна в политиката", подчерта лидерът на БСП.

От парламентарната трибуна Станишев изрази голямото си уважение към акад. Воденичаров и изтъкна гражданската му позиция, когато оглави Инициативния комитет за референдума. „Лично му благодаря", каза председателят на ПГКБ и му пожела да има по- малко горчилка в себе си и да не изпита твърде много разочарования.