Бойко Борисов си играе с живота и сигурността на българите

Фев 05, 2013 Новини БСП 0 1198

  Позицията на правителството за атентата в Бургас е необоснована     Бойко Борисов каза преди време, че няма да прави компромис със своята лична сигурност, когато става дума за охраната му

 

Позицията на правителството за атентата в Бургас е необоснована

 

 

Бойко Борисов каза преди време, че няма да прави компромис със своята лична сигурност, когато става дума за охраната му. Не разбирам защо с това изявление той прави компромис със сигурността на българските граждани. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. След заседанието на КСНС той коментира позицията на управляващите за атентата в Бургас. „Това за мен е направено под външен натиск. Питам се каква е цената за подобно изявление и най- вече - кой ще я плаща", изтъкна Станишев. По думите му се създават допълнителни рискове за сигурността на гражданите в България. „Не дай Боже нещо да се случи, според мен това е неоправдано действие и изключително опасно", каза лидерът на БСП. Попитан откъде според него идва външният натиск, Станишев отговори: „Очевидно е, че не е от Москва или от Брюксел".

Според Станишев от чутото на КСНС не става ясно кой стои зад атентата. Той беше категоричен, че това, което казва правителството е необосновано. „Разследването продължава. Не може да се говори за категорични доказателства за конкретните извършители, камо ли за организация, която стои зад атентата. За мен това е абсолютно неоправдано от гледна точка на националната сигурност и рисковете, които се поемат по този начин, най- вече по отношение на хората в България, на обикновените граждани", заяви Станишев. Той подчерта, че е призовал представителите на службите да кажат какво ще последва и колко ще се засилят рисковете, след обявяването на някакви етапни резултати. „Тревожи ме, че се предрешава ходът на самото разследване. Това е игра с живота и сигурността на българските граждани", добави лидерът на социалистите.

Председателят на БСП изтъкна, че в хода на дискусията в рамките на КСНС няколко пъти е призовал правителството да остави разследващите органи да си свършат работата ефективно и докрай и да не се обявяват някакви етапни резултати, след като не е приключило разследването. Станишев напомни, че неведнъж Борисов и Цветанов са заявявали, че биха обявили резултатите при неоспорими и категорични доказателства, които ще издържат в съда. „Очевидно правителството е избрало политическия подход и по същество огласява една версия, която беше заявена от държавата Израел още в първия ден след атентата", отбеляза лидерът на БСП.

Станишев изтъкна, че откакто участва в заседанията на КСНС, това е първото, в което членовете на Съвета са нямали възможност предварително да се запознаят с писмени доклади на институциите, които докладваха. „Това е безпрецедентно само по себе си. Това е несериозен начин на работа на КСНС. Отговорност за това носи правителството според мен", каза Станишев. Той определи като повърхностен доклада на Николай Младенов. „Безпрецедентно е такива сериозни теми, които засягат сигурността на България и на гражданите, да бъдат обсъждани по този начин, без членовете на КСНС да имат възможност предварително да се запознаят и да анализират това, което се казва", каза Станишев.

Лидерът на БСП напомни, че още при предишното заседание е подчертал, че първата и най- важна задача е да се направи щателен анализ на причините, довели до този пробив в националната сигурност. „Такъв анализ не беше представен нито тогава, нито сега", възмути се Станишев. По думите му редица неща, които е трябвало да бъдат свършени след 2009г., на базата на много подробен анализ, направен от ДАНС през пролетта на 2009г., не са направени. Лидерът на БСП напомни, че от август миналата година имаме още два сериозни пробива в системата за сигурността - покушението срещу Доган и покушението пред Съдебната палата. „Това са три тежки инцидента, които говорят, че системата за национална сигурност не работи достатъчно ефективно", каза Станишев.

Попитан от медиите за скандала с Буда лидерът на социалистите беше категоричен, че е необходимо да се създаде парламентарна анкетна комисия. „Трябва да се изчистят всички неща, най- лошо е, когато има недомлъвки", каза Станишев и напомни, че изявленията на Борисов бяха доста противоречиви. Според лидера на БСП големият въпрос е как в годините на прехода са действали МВР, негови представители и служители, каква е връзката между тях и хора, свързани с подземния свет, какво е влиянието им, как е ставало чадъросването на хора от организираната престъпност.

 

 

Позиция

на председателя на НС на БСП Сергей Станишев

след заседанието на КСНС

5.02.2013г.

 

 

За мен не е ясно кой седи зад атентата от това, което чух. Първо, искам да ви кажа, че от 10 години, откакто аз участвам в заседанията на КСНС, това е първото заседание, на което членовете на КСНС нямаха възможност предварително да се запознаят с писмени доклади на тези институции, които имаха отговорност да докладват и да информират членовете на КСНС. Това е безпрецедентно само по себе си. Това е несериозен начин на работа на КСНС. Отговорност за нова носи правителството според мен.

Второ, това което предполагам че в момента казват от правителството според мен е необосновано. Разследването продължава. Няма да навлизам в детайли на това, което беше докладвано, но за мен не може да се говори за категорични доказателства за конкретните извършители, камо ли за организация, която стои зад атентата. Зад този трагичен инцидент. За мен това е абсолютно неоправдано от гледна точка на националната сигурност и рисковете, които се поемат по този начин най-вече по отношение на хората в България- на обикновените граждани. Защото аз подчертах още  на предишното заседание, непосредствено след атентата, че първата и най-важна задача е да се направи щателен анализ на причините, които са довели до този пробив в националната сигурност. Защото, когато се стига до атентат на едно от най-охраняваните места в България, летище, това е пробив в националната сигурност. Такъв анализ не беше представен нито тогава, нито сега. И още- на предишното заседание посочих, че редица неща, които е трябвало да бъдат свършени след 2009г., на базата на един много подробен анализ, който беше направен от ДАНС по мое поръчение през пролетта на 2009г., нищо не е направено от тогава досега. Поне не съм получил такава информация.

От август миналата година досега имаме още два сериозни пробива във системата на сигурността. Единият е покушението над г-н Доган, което се случи съвсем наскоро и другият е покушението пред Съдебната палата. Това са три тежки инцидента, които говорят, че системата за национална сигурност, за мен поне не работи достатъчно ефективно, камо ли да гарантира сигурността на българските граждани. Затова няколко пъти в хода на дискусията призовах правителството да остави разследващите органи да си свършат работата ефективно и докрай.

През изминалите месеци неведнъж г-н Борисов, г-н Цветанов са заявявали, че биха обявили резултат при неоспорими и категорични доказателства, които ще издържат в съда. За мен това, което се случва в момента, е че очевидно правителството е избрало политическия подход. По същество огласява една версия, която бе заявена от държавата Израел още в първия ден след атентата, когато не беше и започнало разследването.

За мен важното е, че това според мен създава допълнителни рискове, включително големи за сигурността на гражданите на България. Призовах няколко пъти и представители на службите, които бяха там, да направят своя анализ и да кажат: Какво ще последва и колко ще се засилят рисковете след обявяването на някакви етапни резултати? Призовах правителството да не го прави в този момент докато разследващите органи не си приключат работата, защото ясно беше казано и от главния прокурор, че работата продължава, оперативна информация се събира и много от тези неща, за които докладва министърът на вътрешните работи са оперативна информация. Трудно може да се говори за окончателни и категорични доказателства.

Това за мен е направено под външен натиск от страна на правителството. Питам се каква е цената? Каква е цената за подобно изявление и кой ще я плаща. Не дай Боже нещо да се случи. Според мен това е неоправдано действие. Изключително опасно.

Г-н премиерът каза преди време, че няма да прави компромис със своята лична сигурност, когато става дума за охраната му. Както знаете той е много тежко охраняван. Не разбирам защо с това изявление той прави компромис със сигурността на българските граждани, които трябва да влизат в многолюдни места, железопътни гари,  летища, автогари, молове, при сегашното състояние на сигурността и неефективността в работата на службите. За мен това е абсолютно неоправдано.

Това, което изслушах не ми дава основания да направя някакви категорични заключения по отношение на атентата в Сарафово. Това ме тревожи - че някак си се предрешава ходът на самото разследване с позицията, която правителството заяви, че възнамерява да огласи. Това е игра със сигурността и с живота на българските граждани. Задавам си въпроса, каква е цената и каква е причината да се промени позицията на правителството. Очевидно, че натискът не е от Москва и не е от Брюксел.

Самият доклад на външния министър изобщо не съм го коментирал по същество, защото да слушаш доклад на сериозна тема за ситуацията в толкова нестабилен регион като Близкия изток, регион, който има пряко отношение към сигурността на България по слух, на ухо, без да имаш възможност да видиш конкретните текстове. Част от текстовете могат да бъдат приети, част от текстовете са много противоречиви. Има и вътрешни противоречия. Това не е сериозен подход.

Безпрецедентно е такива сериозни теми и въпроси, които засягат сигурността на България, на гражданите, нашите интереси - да бъдат обсъждани по този начин. По този начин, без да имат възможност членовете на КСНС да се запознаят предварително с това, което се казва, както в общите части, имам предвид и доклада на г-н Младенов и на г-н Цветанов, така и в частта за разследването на трагичния терористичен акт в Сарафово.

Няколко пъти призовах правителството да се въздържа от обявяване на някакви етапни резултати след като не е приключило разследването. То върви и това очевидно е една от версиите. Аз не подценявам свършената досега работа, но тепърва предстоят немалко действия. Обявяването на някакви конкретни резултати, посочването особено на организации за виновник е необосновано за мен.

Поставих въпроса - след като толкова много пъти е заявявано от страна на правителството, че само при категорични и неопровержими доказателства, които издържат в съда ще се правят заявления и ще се стига до заключения- Какво се е променило? Каква е цената? Каква е причината? За мен това е политическо действие, което се определя от натиска. Това е очевидно.