Зависимо ли е правителството на Бойко Борисов от криминални кръгове от подземния свят?

Фев 04, 2013 Новини БСП 0 934

БСП настоява анкетна парламентарна комисия да изясни скандала с агент Буда

БСП настоява анкетна парламентарна комисия да изясни скандала с агент Буда. Това обяви зам.-председателят на ПГКБ и член на ИБ на НС на БСП Михаил Миков на извънредна пресконференция. Говорителят на НС на БСП Ангел Найденов подчерта, че освен намесата на парламента, е необходимо да се намеси и прокуратурата. Според Найденов публикуването на документ, за който се твърди, че е автентичното предложение за привличане на Борисов за информатор на ЦСБОП, както и последвалите коментари очертават една неприятна ситуация, която е на ръба на скандала.

Ангел Найденов набеляза три основни посоки на скандала. На първо място говорителят на БСП изтъкна основанията за вербуването, които са посочени в документа - връзки с оперативно интересни лица. „Това е остатъчно злепоставящо", коментира Найденов. Като второ измерение на скандала той посочи зависимостите, ако Бойко Борисов е бил информатор. „Не мога да си представя, че не виждате скандала във факта, че действащ министър-председател може да бъде действащ информатор", обърна се говорителят на БСП към медиите и добави: „Нали разбирате, че по силата на тези зависимости могат да бъдат вземани решения и остават съмнения за начина, по който изобщо се формира политиката". На трето място Ангел Найденов изтъкна двойните стандарти, които се прилагат по отношение на правителството и на лица, които са свързани с разузнаването. „Предстои изваждането на светло на хора, които са свързани с военното и външнополитическото разузнаване, на действащи, а не на минали връзки", подчерта Найденов и напомни за рисковете за интересите и за образа на страната, за живота и здравето на тези хора. „От една страна се твърди, че това няма никакво значение, от друга - истината се скрива", възмути се говорителят на БСП. Според него ако документите се окажат достоверни, единственият ход е оставката на Бойко Борисов.

„За нас седи простият въпрос - дали това правителство е зависимо от криминални кръгове от подземния свят. Работи ли избирателно по отношение на организираната престъпност в страната?", заяви депутатът от ПГКБ Петър Курумбашев. Той обърна внимание, че вербуваният назначава вербовчика в собствената си фирма. Според Курумбашев българското общество трябва да бъде информирано за това кой го управлява.

„Всичко на масата", призова Михаил Миков. По думите му важните въпроси, които не може да останат без отговор са - вербуван ли е бил премиерът на България; какви са връзките между вербувания и вербовчикът, който днес е високопоставен служител в ДАНС, а преди е бил отстранен от МВР заради изнасяне на информация и връзки с организираната престъпност.

„Ще се радваме тази информация да се окаже съшита с бели конци и да се окаже недостоверна. Ще се радваме, ако българският министър-председател се окаже човек, който няма съпричастност, за която се твърди в публикациите", отбеляза Ангел Найденов.