Декларация на ПГКБ

Фев 01, 2013 Новини БСП 0 1362

ДЕКЛАРАЦИЯ   на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена от председателя на ПГКБ Сергей Станишев     В една демокрация, както и в човешкия живот, всичко се основава на уважението

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена от председателя на ПГКБ Сергей Станишев

 

 

В една демокрация, както и в човешкия живот, всичко се основава на уважението. Демокрацията е уважение към институциите. Демокрацията е уважение към правовия ред. Демокрацията е уважение към мнението и гласа на гражданите в страната. Ние сме народни представители в Народно събрание, което е стигнало дъното на своето неодобрение. 6% доверие на хората в работата на нашата институция. Освен отговорността на мнозинството, много сериозна отговорност за това състояние носи изпълнителната власт и министър-председателят. Неведнъж сме се обръщали и към вас, г-жо председател, и лично към министър-председателя, че по важни въпроси на държавата в една парламентарна република е задължително премиерът да заявява позиции пред Народното събрание, да търси подкрепа от парламента за политиката, която води. Винаги сме подчертавали, че скандално е отсъствието на премиера при обсъждането на вотове на доверие и недоверие, от парламентарния контрол, от бюджета, когато се приема от Народното събрание. Това показва една ясна тенденция - на сриване на демокрацията в България. Неслучайно през следващата седмица в ЕП ще има дискусия, пленарен дебат на тема състояние на демокрацията и върховенството на закона в Република България. Шест години след нашето членство в ЕС стои този въпрос - срамна работа!

Темите, които бяха засегнати досега от моите колеги от ПГКБ, показват системно неглижиране и пренебрежение на премиера към институцията български парламент, стремеж да се установи една телевизионна демокрация, едно управление, което се гради на телевизионния пиар. Но има нещо по- страшно.

В неделя се проведе първият в историята на България изобщо демократичен референдум - референдум, предизвикан от самите граждани на България със 770 000 подписа. Не наложен от властта, която и да е тя. По тема, по която има широко съгласие. По важен въпрос, засягащ икономиката, енергетиката, цените на тока, живота на българите, ако щете - самия модел на икономическо и социално развитие на страната, който предизвиква различия. И за първи път, въпреки негативната кампания и стремежа да бъдат отказани хората от гласуване, да им се внуши, че с тях или без тях -все тая, че има кой мъдър да решава вместо тях, почти милион и половина българи излязоха и заявиха своите позиции.

Всички тези български граждани заслужават уважението на властта най- малкото. Каква беше реакцията на Бойко Борисов по този фундаментален въпрос - отношението към пряката демокрация? Не го интересува. Него го интересуват мачове в чужди страни с чужди играчи. Той това смята за по- важно отколкото прекия вот на българските граждани и заяви - каквото и да кажат хората, ние ще направим каквото сме си решили. Това е много опасно, опасно за бъдещето на страната. Защото демокрацията, особено българската може да не е съвършена като механизъм, като институции, като доверие в хората, но алтернативата е диктатура, едноличен режим, безконтролен. И това действително не бива да се допуска.

Какво видяхме като отношение на властта към референдума, към хората, които гласуваха „за" и „против"? Видяхме страх. Страх пред свободната воля на българските граждани. Защото за разлика от много избори, референдумът беше свободен, без контролиран и купен вот и отразява обективно преобладаващото мнение на българските граждани - близо 62% от гласувалите казаха „да" на развитието на ядрената енергетика. И това е много важен факт. Как реагира властта? С кризисен пиар. Господин премиерът спешно отиде в Сопот, прегърна се с работниците, обаче резултатът какъв е? 600 души съкратени. Даде един месец за решаване на проблемите на предприятието. Ами три и половина години - какво се реши? Това е поредна залъгалка за хората. При това на съкращаваните какво им се предлага- временна заетост. И се води към системна ликвидация ВМЗ. Защото бързата приватизация, без никаква държавна подкрепа, без държавна политика ще унищожи ВМЗ във вида, в който предприятието съществува в продължение на десетилетия.

Какво видяхме още? Падащи глави на министри и ръководители, назначени от Бойко Борисов. От колко месеца продължаваше скандалът във Фонда за Научни изследвания? Поне от ноември е централна тема в медиите. Защо сега се реагира? Ясно е - за да се отвлече вниманието от първата голяма лична загуба на Бойко Борисов чрез вот на българските граждани. Това не решава нито един проблем. Ами ДКЕВР? Виновна била ЕК, защото шефът на ДКЕВР не предприел определени действия и щели да ни санкционират, сега ли се узнава това? Не разбора се. Истинската причина е, че трябва да се даде жертвоприношение, една жертва на това, което не се случи, въпреки обещанията на премиера и на г-н Добрев. Нали уж с 22% намаляха цените на доставките на газ? Това означава поне с 10 - 15% намаление на цените на Топлофикация. А хората, които ползват услугите на Топлофикация получиха значително, с десетки проценти по-високи сметки. Кого лъжете? Какво се решава с този кризисен пиар?

Предлагане на академик Воденичаров, председателят на БАН, за министър на образованието и науката. Кой може да се заблуди, че това ще промени нещо по отношение на политиката на това правителство към науката? Хората в БАН отдавна знаят и за отношението на Дянков, и на правителството като цяло към българската наука. А тя е ликвидация чрез финансово удушаване. Кажете - ще промените ли бюджета на БАН? Да видим, да има резултат от това ново назначение. Няма да го направите за съжаление, въпреки че има огромна необходимост.

Дава, последен пример и на измамите, и на непоследователността на тази власт - коледните бонуси за пенсионерите. Колко месеца обещаваше Дянков, че заради доброто изпълнение на бюджета ще има коледни бонуси? Два месеца поне! После се оказа, че няма да има за пенсионерите. Виновна била Европейската комисия, защото забавила превеждане на парите за еврофондовете и европроектите. Само че тази лъжа беше опровергана от самата ЕК, която първо е превела парите в края на годината и второ - тя казва, че решението за бонусите е въпрос на националния бюджет, на националните пари. Така че - поредна измама.

И на фона на това давате милиони левове бонуси на политическата ви администрация. Само няколко министерства, далеч не изчерпателния списък - 5 млн.лв. бонуси в края на декември. Близо половината министерства, да не говорим за другите ведомства. Това означава, въпреки че криете информацията, че общият размер на бонусите сигурно е значително по- голям и се измерва в десетки милиони левове. Затова искаме да си изпълните обещанието - увеличете пенсиите на българските пенсионери от 1 януари - като компенсация за лъжата за бонусите, а не от 1 април. Това е съвсем възможно. Променете бюджета.

Уважаеми дами и господа,

По този начин държава не се управлява. Който пренебрегва демокрацията и българските граждани, ще получи огромно наказание от тях на изборите през юли тази година.