Антон Кутев: Борисов се опитва да си купи индулгенция с назначаването на акад. Стефан Воденичаров

„Въпреки качествата на академик Стефан Воденичаров, ние няма да го подкрепим за назначението му на този пост, защото с този акт Бойко Борисов се опитва да си купи индулгенция

„Въпреки качествата на академик Стефан Воденичаров, ние няма да го подкрепим за назначението му на този пост, защото с този акт Бойко Борисов се опитва да си купи индулгенция. Индулгенция сега, след като за три години и половина видяхме отношението на Борисов и на Дянков към науката и към БАН конкретно", заяви депутатът от ПГКБ Антон Кутев на брифинг в НС. Той бе категоричен, че с това назначение политиката на правителството няма да се промени и е много по-важно не как акад. Воденичаров ще влезе в Министерство на образованието, а как ще излезе след няколко месеца, когато мандатът на ГЕРБ ще приключи.

„Учудени сме, че акад. Стефан Воденичаров въобще се е съгласил да бъде министър на образованието. Според нас по този начин той става жертва на кризисния PR на правителството. Борисов обаче трябва да знае, че интелект не се купува", категоричен бе Антон Кутев. В отговор на журналистически въпрос Кутев поясни, че акад. Стефан Воденичаров е оглавявал Инициативния комитет за референдума за АЕЦ „Белене" в качеството си на специалист и учен, а не на партиен член, какъвто той никога не е бил.

Депутатът от ПГКБ Ваня Добрева припомни, че по време на предишното управление, държавата е отделяла 0,6% от БВП за наука. „От тези 0,6% около 0.5% беше дялът на държавните субсидии, а сега през 2013 година, за наука се отделят едва 0.2%, от които държавните субсидии са 0.1%. До там ни докараха от ГЕРБ, до ситуации, които не са характерни дори и за държави от т.н. Трети свят", възмути се Ваня Добрева. Тя изрази надежда, че бъдещият министър ще оттегли поне текстовете в закона за училищното и предучилищното образование, които се отнасят до 4-годишните деца и за закриването на математическите гимназии. „Това поне е в неговите възможности, ако, разбира се, му разрешат политически", допълни още Добрева.