Декларация на ПГКБ

Янр 30, 2013 Новини БСП 0 1417

    ДЕКЛАРАЦИЯ на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена от народния представител Атанас Мерджанов   Само два дни, след като българските граждани дадоха шанс за развитие на демокрацията в България, само 10 дни след опита за друго покушение - това, на един от лидерите на опозицията, само ден преди устния доклад на Европейския съюз за напредъка на България в битката с престъпността обществото е потресено от бруталното, показно посегателство върху човешкия живот и здраве

 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена от народния представител Атанас Мерджанов

 

Само два дни, след като българските граждани дадоха шанс за развитие на демокрацията в България, само 10 дни след опита за друго покушение - това, на един от лидерите на опозицията, само ден преди устния доклад на Европейския съюз за напредъка на България в битката с престъпността обществото е потресено от бруталното, показно посегателство върху човешкия живот и здраве. Посегателство върху конституционното право на живот. Право на всеки гражданин, независимо от неговия човешки, социален, правен и личностен статус.

Управляващите получиха поредния вот на недоверие за политиката за сигурност. Беше извършено показно покушение. На стълбите на Съдебната палата. В центъра на София. В район, където са разположени основните държавни институции и обществени сгради. На метри от провеждана среща на министър-председателя. В отсъствие от страната на вътрешния министър, министъра на правосъдието и главния прокурор. По време, когато те се хвалеха с напредък, обещаваха реформи, участваха в конференция за превенция на насилствения екстремизъм.

Все факти, които едва ли са случайни. Както тази цинична планирана дързост не е случайна. Не е просто „неприятен случай", не е просто „неприятен инцидент", не е просто „хулиганство". Това е само в главата на министъра на вътрешните работи. Не е случайност, защото има стрелба, пожар, ранени. В присъствието на граждани. Усещането е за страх и несигурност.

Без съмнение това е нагло покушение срещу демократичните устои на държавата и сигурността на гражданите. Покушение срещу държавността. Още един акт, който хвърля сянка върху европейското лице на България и петни името на страната.

Това е поредно доказателство, което опровергава тезата на управляващите,  че е пречупен гръбнакът на организираната престъпност.  Това е поредното потвърждение за немощ на институциите в битките с тежката престъпност, която вече демонстрира своята безцеремонност пред гражданите. Немощ срещу насилието, срещу посегателството върху личността и отсъствието на гаранции за сигурността на гражданите. Това е демонстрация на една катастрофирала политика, автори на която са Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

Организираната престъпност отново заяви себе си. Тя диктува и притиска държавата. Тя е водещата!

Неуместни, несъстоятелни са мненията, с които се внушават тези, че това не е опит за убийство, че целта е сплашване и предупреждение. Както и да го наречем, това е брутално незачитане на върховенството на закона, на обществения ред, демонстрация на недосегаемост.

Не напомня ли това на една друга показност на сила, на всевластие, на публичен ефект? Не е ли продължение на серията грабежи, обири, палежи, лични драми? Обстановка,      в която в продължение на много време сме заобиколени. Обстановка, в която МВР, вместо да разследва и събира годни доказателства, търси канали за внушения и манипулиране на общественото мнение.

Впрочем тази зрелищност не ни ли връща в годините 2001-2004, когато серия от нагли убийства и покушения, подозрително приличащи на това, останаха неразкрити? По същото време, когато отговорни за престъпността бяха хората, които и днес с лекота отхвърлят своята отговорност. Със същата лекота, с която обещаваха бързи разкрития и професионализъм.

Господа управляващи,

Ние от Коалиция за България заявяваме, че вие носите отговорност за подмяна на истинските усилия за ликвидиране на престъпността с цинично безхаберие.

Носите отговорност за подмяна на дневния ред на обществото с измислени проблеми и грижа за собствен имидж.

Вие, господа управляващи,

Продължавате да търсите медийност в полицейските акции, безпринципност в обяснения, прехвърляте отговорности. За вас сигурността на гражданите е да си стоят в затвора. Има ли по-цинично прозрение, по-безотговорно послание, което вие може да сътворите?!

Насилието е опасна игра. То е заплаха. То е несъвместимо с човешката същност. То е усещане за страх. Затова не го подминавайте с политически цинизъм. Затова единствено достоен е ходът да подадете оставка. Не да искате като подмяна и алтернативна оставка за проявен плурализъм или различие, а да покажете осъзната своя отговорност за обстановката в страната.

 

Господа управляващи,

Докога ще търсите виновни извън вашата отговорност?!

Докога ще демонстрирате недосегаемост и самодостатъчност?!

Подайте си оставките!

Ако Вие не ги подадете, гражданското общество, което показа, че е живо - ще ви ги поиска.

Подайте си оставките! Това е по-морално и по-достойно.