Гражданите пратиха Бойко Борисов на поправителен за Белене

Янр 29, 2013 Новини БСП 0 1040

Сергей Станишев поиска оставки 3 в 1   Гражданите пратиха управляващите на поправителен за Белене, каза председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция, като изрази увереност, че гласувалите на референдума са надхвърлили 20%

Сергей Станишев поиска оставки 3 в 1

 

Гражданите пратиха управляващите на поправителен за Белене, каза председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция, като изрази увереност, че гласувалите на референдума са надхвърлили 20%. „Всеки четвърти българин е участвал, което е сериозен успех. Никой няма право да подценява участието на близо милион и половина граждани", категоричен беше лидерът на БСП. Той определи като неадекватна позицията на всеки, който се опитва да подцени резултата на националното допитване. „Големият печеливш са активните граждани. Големият губещ е Бойко Борисов", каза Станишев. Той изтъкна, че след като Борисов е заложил личния си авторитет, хората не го последваха. „Горд съм, че БСП се превърна в основен мотор на първия в демократичната история на България референдум", добави лидерът на социалистите. Станишев изрази недоумението си от действията на ЦИК, която продължава да не обявява окончателните резултати. „Очевидно има политически натиск", отбеляза председателят на БСП. Той попита дали това ще е начинът на правене на избори - да се брои докато се напаснат желаните резултати.

Зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов обяви, че левицата ще настоява да се създаде парламентарна анкетна комисия, която да следи работата на ГРАО и на Информационно обслужване при съставянето на избирателните списъци. Стоилов каза още, че предстои социалистите да предложат промени в закона за референдумите. Продължава да бъде актуална и темата с измененията в Изборния кодекс.

Минимум оставки 3 в 1 поиска Сергей Станишев. Той определи отстраняването на образователния министър като панически кризисен пиар заради резултатите от референдума. Председателят на БСП напомни, че скандалът във Фонд „Научни изследвания" е от месец ноември и изрази недоумение защо управляващите досега си затваряха очите за корупцията там. Станишев беше категоричен, че първата оставка трябва да е на Цветан Цветанов. Лидерът на БСП изтъкна, че вътрешният министър не си е свършил работата по организацията на референдума.  

От друга страна днешното покушение пред Съдебната палата показва колко несъстоятелни са приказките за прекършения гръбнак на престъпността. „Пряката отговорност е на Цветанов", каза Станишев. Той напомни и за кумеца на вътрешния министър, който за 2 години е спечелил 25 млн.лв. обществени поръчки. Членът на ИБ на НС на БСП Михаил Миков определи днешната стрелба в центъра на София като атестат за мутренска, а не за правова държава. Той изрази опасенията си, че случаят ще има отглас и в предстоящия доклад на ЕК.  Попитан от медиите за вот на недоверие, Сергей Станишев заяви, че не изключва тази възможност и добави, че най-големият вот на недоверие ГЕРБ получиха на референдума.