На референдума спечелиха активните граждани. Бойко Борисов е губещият

Янр 27, 2013 Новини БСП 0 859

Днес промяната в България започна

Днес промяната в България започна. Референдумът е първата, но не последна загуба на Бойко Борисов. Това е вот на недоверие срещу неговото управление от страна на гражданите. Печелившите днес са активните граждани. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция в НДК в деня на референдума. Лидерът на социалистите изрази одобрението си за това, че днес българите казаха ДА на гражданското общество, на развитието на високите технологии, както и на промяната на политическото статукво. „За първи път хората гласуваха за нещо градивно", добави Станишев и изтъкна, че това е първата стъпка към превръщането на референдума в нормална демократична практика в България. 

Лидерът на БСП подчерта, че националното допитване има своя ясен резултат. Той обясни, че въпреки мъртвите души в избирателните списъци, гласуването надхвърля 20%. По тази причина въпросът, под който се подписаха над 770 000 граждани, ще влезе за преразглеждане в парламента. Станишев напомни още, че Бойко Борисов беше избран през 2007г. с 200 000 гласа, а Йорданка Фандъкова - дори с по- малко и никой не постави под съмнение валидността на вота. Председателят на БСП изтъкна още високата активност сред хората в столицата, сред високообразованите граждани и младото поколение. Станишев каза още, че докато позицията на ГЕРБ се разминава с тази на хората, БСП ще се съобрази с преобладаващото мнозинство на българските граждани.

Станишев искрено благодари хората, които подкрепиха над 770 000 свои съграждани и на членовете на Инициативния комитет. „Благодаря на моята партия и на нейните активисти", добави лидерът на социалистите. Той изрази своята признателност и към всички политически партии, които подкрепиха националната кауза. Според Станишев уважение заслужава ясното лице, което показа и автентичната десница. Той обаче беше категоричен, че подкрепа не заслужават управляващите, които променяха многократно позицията си и опитваха да провалят референдума. Лидерът на БСП се обърна специално и към гражданите, които не излязоха да гласуват. Той подчерта, че България е загубила от това. „Апатията е хранителна среда за авторитарното управление", добави Станишев.

Председателят на БСП обяви, че левицата ще инициира промени в Закона за референдума, така че да се стимулират активните граждани. Станишев подчерта, че предстои дискусия за възраждане на България, за подкрепа на икономиката и за създаване на нови работни места.

„Този ден влиза в историята на България. Днес за първи път гражданското общество диктува дневния ред на държавата", заяви зам.-председателят на НС на БСП Георги Пирински. Той подчерта, че е важно да се засилва активността на обществото. По думите му стои въпросът дали обществото ще позволи на един премиер и на една управляваща върхушка, която прави каквото си иска, да продължи по същия път. „Бойко Борисов се опита да си присвои чужда победа", каза зам.-председателят Янаки Стоилов. Депутатът от ПГКБ Румен Овчаров отбеляза - „Борисов се е пообъркал малко и от тук нататък ще му се случва доста често". „Мачът завърши. Резултатът е 3 на 2", изтъкна Петър Курумбашев. Георги Първанов добави, че след гласуването можем да кажем, че решението на парламента за спиране на проекта е невалидно.