Липса на ток, непочистени улици и промяна на местата за гласуване затрудняват хората да гласуват на референдума

Янр 27, 2013 Новини БСП 0 1002

  Подадена е жалба до ЦИК заради незаконна агитация на Цветан Цветанов     Инициативният комитет, събрал над 770 000 подписа за референдума, е подал жалба до ЦИК заради незаконна агитация в деня на референдума от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов

 

Подадена е жалба до ЦИК заради незаконна агитация на Цветан Цветанов

 

 

Инициативният комитет, събрал над 770 000 подписа за референдума, е подал жалба до ЦИК заради незаконна агитация в деня на референдума от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов. Сигналът се позовава на репортаж, излъчен по ТВ7 на обяд.

До РИК е подадена жалба, след като кметският наместник на с.Лагошевци (област Видин) Тихомир Тошев агитира избиратели да не гласуват. След като му е направена забележка, той е отвърнал с цинизми.

Изключително тревожен сигнал е подаден до РИК в Смолян. В него се изтъква, че няма електрозахранване в много населени места в общините Смолян, Мадан, Златоград, Рудозем и Доспат. „Избирателните секции в селата Върбина и Леска са без  ток и без отопление", се посочва в жалбата.

Същият проблем се повтаря и в Пазарджик. Там е подадена жалба до РИК, след като членове на СИК в с.Абланица са сигнализирали, че нямат електричество и са получили отговор, че аварията ще бъде отстранена едва след обяд.

Трудностите за хората в деня на референдума се задълбочават и заради масовата промяна на местата за гласуване в София. Заради този проблем е подадена жалба до ЦИК.  В сигнала се изтъква, че промяната води до объркване на граждани, които в последствие се отказват да гласуват. „СИК № 46 в район Триадица години наред е била в Техникума по полиграфия, променена е в 126 училище на бул. България, а днес сутринта в последния момент е променена отново във Втора английска езикова гимназия. Това се отнася и до още няколко секции в кв. Гоце Делчев", се уточнява в жалбата.

От Смолян е подаден сигнал за затрудненията на гражданите заради непочистени улици и тротоари пред някои от избирателните секции. За проблем с достъпа на гражданите до избирателните секции алармират и от Бургас. Председателят на Общинския  съвет на БСП-Бургас Павел Маринов информира общината за непочистени пътища. „Метеорологичните прогнози от началото на седмицата категорично показваха обилен снеговалеж в Бургас и района в събота и неделя. Това предполага предприемането на адекватни мерки от страна на Общината за осигуряване на проходимост за гражданите. Такива действия не са предприети. Оказва се, че дори в ден на провеждане на национален референдум не е направено необходимото, за да се осигури достъп до избирателните секции", пише Маринов.