Сергей Станишев: Важно е хората да почувстват силата си и да принудят политиците и държавата да се съобразяват с тях

Янр 27, 2013 Новини БСП 0 1015

  Важно е хората да покажат, че имат гражданска позиция и да не пропускат възможността да почувстват своята сила - да принудят политиците и държавата да се съобразяват с тях

 

Важно е хората да покажат, че имат гражданска позиция и да не пропускат възможността да почувстват своята сила - да принудят политиците и държавата да се съобразяват с тях. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев, след като даде своя глас на националното допитване. Лидерът на социалистите изтъкна, че това е първият референдум в историята на България, който не е наложен от властта, а е предизвикан от гражданите. „Това е голям успех за пряката демокрация и показва, че гражданското общество е живо", каза Станишев. По думите му референдумът е тест към правителството и реакция на необоснованото и непрозрачно решение на властта да спре проекта Белене. „Това ще бъде сериозно изпитание за управляващите най- вече", коментира Станишев.

Председателят на БСП отбеляза, че е важно хората да излязат и да кажат мнението си по една тема, която е от изключително значение за бъдещето на страната. Според Станишев изборът е между два модела на развитие - дали искаме България да бъде високо технологична индустриална държава, която ще бъде конкурентноспособна и с повече работни места, или искаме България да бъде държава вечно изоставаща, а децата ни - обслужващ персонал. „В България ядрената енергетика се превърна в символ именно на високото технологично развитие", подчерта лидерът на БСП.

Станишев каза още, че няма опасения за резултатите от референдума и напомни за срещите си из цяла България с хиляди граждани - както при събирането на подписите, така и по време на разяснителната кампания за референдума. Лидерът на БСП отбеляза, че гласувайки, хората имат възможност най- малкото да върнат за обсъждане в институциите темата за ядрената енергетика.