Сергей Станишев: Спешната приватизация ще доведе ВМЗ-Сопот до ликвидация

Янр 26, 2013 Новини БСП 0 1450

Трябва да бъде спряна спешната приватизация на ВМЗ, защото тя само ще доведе предприятието до ликвидация, заяви в Сопот лидерът на БСП Сергей Станишев

Трябва да бъде спряна спешната приватизация на ВМЗ, защото тя само ще доведе предприятието до ликвидация, заяви в Сопот лидерът на БСП Сергей Станишев. Днес той се срещна с настоящи и бивши работници в оръжейния завод по тяхна покана. Според Станишев  приватизирането на парче и без стратегия означава само едно - ликвидация. „Държавата трябва да осигури поръчки за ВМЗ, тъй като това е нейно задължение в качеството й на принципал на дружеството и това трябва да стане съвместно с мениджмънта на предприятието", каза председателят на социалистите. Той напомни, че при предишното правителство са водени разговори и са постигнати договорки за бъдещи поръчки за завода, които да подсигурят неговата работа. От една страна френска фирма е поела ангажимент да инвестира във ВМЗ, като за  тази цел се ремонтирацял цех в предприятието и секупиха машини. От друга стрaна - голяма германска фирма искаше да утилизира боеприпаси на площадката на ВМЗ. „Това щеше да спаси ВМЗ, но ГЕРБ, идвайки на власт  прекратиха тези договори. По наше време бяха възстановени и пазарите на ВМЗ  в Алжир и Индия", допълни Станишев. Той изтъкна, че сега правителството на ГЕРБ реагира само под натиск.

В отговор на питанията на работещите какво предлага БСП, лидерът на левицата пое ангажимент да  събере  подкрепа за дискусия в парламента, както и да се направи среща със синдикатите, за да стане ясно какви ангажименти могат да бъдат поети от правителството за стабилизиране на предприятието чрез държавни поръчки. Според Станишев държавата трябва да предостави допълнителни поръчки за утилизация  на боеприпаси. На второ място Министърът на отбраната трябва да каже какви са договорите за доставка на нови боеприпаси за българската армия за тази година и накрая - Министерствата на отбраната и на външните работи да кажат дали се работи по въпроса за пазар на продукцията на ВМЗ в други страни, включително и за НАТО.

„Изваждайки ВМЗ-Сопот от забранителния списък за приватизация, от ГЕРБ изпълниха политическа и икономическа поръчка", категоричен бе  депутатът от ПГКБ Петър Мутафчиев. Той отбеляза, че ВМЗ е от особено значение за страната, като едно от малкото останали държавни предприятия, част от военно промишления комплекс на България. „Предприятието се води умишлено към фалит, четири години нищо не се прави", каза областният председател на БСП-Пловдив Георги Гергов. Той благодари на присъстващите работници, че са намерили смелост да дойдат на днешната среща. В разговора се включиха и депутатите от ПГКБ Милена Христова и Захари Георгиев.