Янаки Стоилов: Ситуацията с България продължава да се влошава

Янр 25, 2013 Новини БСП 0 1114

  „В своето изказване пред ПАСЕ обърнах внимание, че от 2010 година ситуацията в България бележи влошаване по отношение на разделението на властите, независимостта на съдебната система и медиите, корупцията и изборния процес

 

„В своето изказване пред ПАСЕ обърнах внимание, че от 2010 година ситуацията в България бележи влошаване по отношение на разделението на властите, независимостта на съдебната система и медиите, корупцията и изборния процес. Всички тези въпроси изискват наблюдението върху България да бъде продължено". Това заяви зам.-председателят на БСП и представител на България в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Янаки Стоилов след завръщането си в страната. Той участва в последната сесия на ПАСЕ, на която беше решено да  продължи постмониторинговият диалог с българските власти по отношение на реформата в съдебната власт, свободата на медиите и прозрачността на собствеността им, както и изборното законодателство.

Янаки Стоилов обясни, че по време на гласуването си е бил изправен пред избора дали да направи добро на правителството, или на българските граждани. „Аз разбирам позицията на правителството, което се стремеше да затвори тази процедура, но изправен пред дилемата дали да се поддържа неговата позиция, или интересите на мнозинството български граждани, аз избирам второто и именно съчетаването на вътрешните усилия и външното наблюдение трябва да доведат до необходимите резултати", обясни още Стоилов.