На дискусия в Пирдоп БСП и ВМРО заявиха позицията ЗА развитието на ядрената енергетика

На дискусия, организирана от местните организации на БСП и ВМРО в Пирдоп, беше разгледан въпроса за националния референдум

На дискусия, организирана от местните организации на БСП и ВМРО в Пирдоп, беше разгледан въпроса за националния референдум. Официални гости на срещата бяха Георги Първанов, президент на Република България 2002 - 2012 г. и лидерът на ВМРО, Красимир Каракачанов. Двамата бяха придружавани от народните представители Кирил Добрев и Драгомир Стойнев, както и от председателят на ОблС на БСП Маргарита Петкова.

Срещата се проведе в салона на старото читалище в Пирдоп, като основна тема на дискусия беше бъдещето на ядрената енергетика в България.

Събитието откри Милена Мачканова, председател на ВМРО в Пирдоп. Думата бе дадена на Георги Бояджиев, зам.-председател на Областната партийна организация на БСП. Бояджиев беше категоричен, че позицията на БСП е да се гласува положително на референдума. „Това означава да имаме по-добро бъдеще за децата си и нормални условия за живот”-подчерта зам.-председателят на ОблС на БСП.

„Нужно е лидерство и прагматизъм, но аз не виждам лидерски действия от страна на министър-председателя. Тогава референдумът остава единственото средство, с което не - можем да разсечем възела, а - да го развържем, да потърсим волята на хората, което да направи процесът необратим.” – каза пред присъстващите Георги Първанов. „Дебатът за референдума се разгърна, има ширина и дълбочина, има и спекулативни тези. Създаде се впечатление за относително затворен кръг на дебатиращи по темата. Но в този референдум не може да има ляво и дясно, прокарването на такава координата може само да навреди, защото става въпрос за национална кауза. Развитието на ядрената енергетика е въпрос, от който зависи изходът от кризата и по-нататъшното развитие на българската енергетика и икономиката ни" - добави той. Според Първанов е практика в модерните държави да се търсят и предлагат решения за развитието на високотехнологични отрасли, нещо което в България за съжаление не се е случило.

В словото си лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов засегна някои наболели политически въпроси,свързани с корупцията по време на приватизационния процес в страната в началото на промените. „Ние винаги сме били твърдо зад развитието на ядрената енергетика в България, не само в защита на 1,2,3,4 блок на "АЕЦ Козлодуй", които ги затвориха едни политици, които изпълняваха чужди поръчки, но и за развитието на ядрената енергетика в перспектива. Този референдум не е референдум на някакви партийни пристрастия, а референдум, от който зависи бъдещето на българската енергетика. От това зависи какъв ток ще плащаме по-скъп или по-евтин, дали България ще произвежда собствена електроенергия” –подчерта Каракачанов.