Опозицията поставя минимум от шест изисквания срещу изборните измами

Янр 23, 2013 Новини БСП 0 1056

Сергей Станишев: Очевидна е паниката на управляващите преди референдума     ГЕРБ се опитва да прокара промени в изборното законодателство, които проправят път към мащабни манипулации и фалшификации на изборните резултати

Сергей Станишев: Очевидна е паниката на управляващите преди референдума

 

 

ГЕРБ се опитва да прокара промени в изборното законодателство, които проправят път към мащабни манипулации и фалшификации на изборните резултати. Това заяви председателят на ПГКБ Сергей Станишев след среща в парламента с посланиците и ръководителите на мисии от страните-членки на ЕС и САЩ. Според лидера на социалистите насилственото приемане на изборни промени е показателно в две посоки. От една страна това демонстрира пренебрежение към заключенията на мисията на ОССЕ, която беше на изборите през 2011г. От друга страна показва намерението на управляващите да реализират в още по- голям мащаб манипулациите и фалшификациите, на които всички станахме свидетели. Станишев напомни как преди месец цялата опозиция напусна парламентарната зала заради безобразията на ГЕРБ.

Лидерът на БСП изтъкна, че на срещата с посланиците са поставени шест основни искания на опозицията. Те са приемане на нормален Изборен кодекс, който да гарантира свободата на изборите и честността на преброяването. „Тези изисквания са реален механизъм за противодействие на измамата на изборите. Това е минимумът, с който да се възстанови нормалният процес на приемане на изборното законодателство", отбеляза Станишев. Той предупреди, че в противен случай може да бъде поставен под въпрос целият процес на изборите и на легитимността на избраните по този начин Народно събрание и правителство след изборите.

Първото изискване е на всички членове на СИК да бъде предоставен официално заверен с подписите на всички членове на СИК и с печат екземпляр от протокола на резултатите от всяка избирателна комисия. На второ място Станишев настоя да има гарантирано участие на представители на различните партии в ръководството на избирателните комисии, като или председателят, или секретарят на комисията да бъде представител на опозиционна партия. Третото искане е свързано с участието на наблюдатели във всички фази на изборния процес, включително при въвеждане на данните за машинна обработка. На четвърто място опозицията настоява за обжалваемост на всички актове на ЦИК. Пето е несъгласието да се съхраняват изборните книжа в областните администрации, които са изцяло политически зависими от действащия министър-председател. Шестото изискване е да се решат въпросите с огромния брой гласоподаватели в избирателни списъци спрямо общия брой население.

Станишев изтъкна, че днес Парламентарната асамблея на Съвета на Европа отхвърли предложението за сваляне на мониторинга над България по отношение на прилагането на демократичните стандарти. Лидерът на БСП подчерта, че един от основните мотиви при гласуването са именно проблемите с провеждането на изборите и изборното законодателство.

„Държавна помощ не е давана", отговори Сергей Станишев на въпрос на медиите за поредните манипулации на Бойко Борисов за Белене. „Ще му станат твърде много опроверженията на Бойко Борисов", отбеляза лидерът на БСП. Той напомни, че само преди няколко дни думите на еврокомисаря по енергетиката опровергаха твърденията на ГЕРБ, че се работи сериозно за седми блок на Козлодуй. „Вчера Бойко Борисов беше опроверган от Росатом по отношение на цената на Белене", добави лидерът на БСП. „Очевидна е паниката в поведението на управляващите", каза още Станишев. Според него преди референдума ГЕРБ разиграват театър, който изразява страх от гласа на хората. Лидерът на БСП добави, че има опит гражданите да бъдат заблудени, манипулирани и отказани от участие в референдума.