Бойко Борисов разиграва фалшиви сценки, за да манипулира хората за Белене

Янр 22, 2013 Новини БСП 0 976

Ангел Найденов: Истинските причини за протестите във ВМЗ- Сопот се крият в глада и мизерията     Вчера станахме свидетели на една инсценировка, в която лично са ангажирани и Бойко Борисов, и Делян Добрев, каза лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция

Ангел Найденов: Истинските причини за протестите във ВМЗ- Сопот се крият в глада и мизерията

 

 

Вчера станахме свидетели на една инсценировка, в която лично са ангажирани и Бойко Борисов, и Делян Добрев, каза лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Той коментира случката с уж намерените документи в кашони за Белене. „ГЕРБ предупреждаваха, че ще извадят бомбастични разкрития в навечерието на референдума поне от няколко седмици и няма смисъл да заблуждават и да лъжат хората, че са изненадани", отбеляза Станишев. Според него освен, че документите са извадени селективно, има следи от явна фалшификация. Лидерът на БСП даде пример с документ, който е изведен на 08.02.2008г., в който обаче се споменават събития, които са от края на 2008 година. „Очевидно ГЕРБ яхват машината на времето и се опитват да манипулират. Който е излъгал за едно нещо лъже и за другите неща", изтъкна Станишев.

Председателят на БСП припомни как управляващите непрекъснато заблуждават, че още през 2008 година RWE са се отказали от проекта. „Според техни документи обаче те не само не се отказват, но дори и заявяват своя ангажимент да продължат този проект, считайки, че той е меко казано икономически обоснован. Ясно е обаче, че от самото начало на мандата на ГЕРБ е дадено политическо указание българската държава да се деангажира по отношение на проекта", заяви Станишев.

За цената на АЕЦ Белене Станишев подчерта, че в края на 2010 година от  Росатом заявяват, че става дума за максимум 6.3 млрд. евро крайна цена. „Това обаче е цената на Росатом, които искат максимално най-добрите параметри за себе си. Тя е многократно завишена в сравнение с реалната цена. Дори и предложеното от Росатом обаче, е много по-ниско от парите, за които говори премиерът. Те просто се опитват да сплашат българите", категоричен бе Сергей Станишев. Той разкри и поредната абсурдна спекулация на управляващите от ГЕРБ, които твърдят че ако се направят разходите за Белене, няма как да има пари за пенсии. „Пенсиите се плащат от държавния бюджет, а проектът Белене е замислен и реализиран като извънбюджетно финансиране, за което не се взима нито лев от данъкоплатците. Просто лъжите на ГЕРБ стават очевидни една по една. Това управление става все по-безпомощно и трябва да си ходи час по-скоро", убеден е Сергей Станишев.

Според депутата от ПГКБ Румен Овчаров още на 19 декември 2011 е бил в секретната секция на НС, където е имало само едно писмо на RWE. „Някъде около Коледа обаче, изведнъж в министерството на икономиката и енергетиката се появяват нови документи. Явно Дядо Коледа донесе кашона с документите", коментира Овчаров. Той отбеляза, че странното в случая е, че добрият старец е занесъл в енергийното министерство само писмата от RWE към НЕК, но не и кореспонденцията от НЕК към RWE. „Ако все пак някой намери и тези писма, ще види, че RWE искат да участват в проекта, но управляващите от ГЕРБ въобще не са искали да участват в изграждането на АЕЦ Белене", разкри още Румен Овчаров. Той добави, че през 2009 година RWE, очаквайки позитивно развитие на проекта, дори са позволили двумесечно удължаване на срока за отговор на българската държава.

Според зам.-председателя на ПГКБ Михаил Миков продължава да няма никакво логично обяснение от страна на управляващите от ГЕРБ за рязкото увеличение на хората в избирателните списъци за референдума. „В почти всички общини броят на хората в избирателните списъци е толкова завишен, че дори е близък до списъците на живущите в тези общини. Излиза, че там просто не живеят непълнолетни", възмути се Михаил Миков.

„Нека директорката на гимназията в Сопот да обуздае желанието си да изключва децата, които протестират в подкрепа на своите родители. Там очевидно не разбират, че липсват политически мотиви. Истинските причини тези българи да излязат на протест се крият в глада и мизерията". Това заяви зам.-председателят на ПГКБ и говорител на НС на БСП Ангел Найденов по темата за протестите във ВМЗ- Сопот. По думите му в случая става дума не просто за съдбата на 3200 човека работещи във ВМЗ- Сопот, а за съдбата на цял един район включващ в себе си Сопот, Карлово и Калофер.

„Факт е, че наблюдаваме една поредица от хаотични действия и паника заради неспособността на правителството да предприеме приемливи решения и за работниците, и за държавата", категоричен бе Ангел Найденов. Той отбеляза, че поради тази причина социалистите няма да подкрепят решение на парламента за изваждане на ВМЗ- Сопот от забранителния списък за приватизация.