Покушението е тревожен факт за състоянието на демокрацията в България

Янр 20, 2013 Новини БСП 0 1156

Вчерашният инцидент е много сериозен, това е политическо покушение и никой няма основание да го подценява като много тревожен факт за състоянието на обществото и на демокрацията в България

Вчерашният инцидент е много сериозен, това е политическо покушение и никой няма основание да го подценява като много тревожен факт за състоянието на обществото и на демокрацията в България. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев по отношение на вчерашното покушение над лидера на ДПС. Станишев беше категоричен, че по никакъв начин не може да се приеме версията, че това едва ли не е инсценировка. „Ако има сценарий, то той е на тези, които искаха да затъмнят реалното събитие - оттеглянето на Доган като лидер на една от големите партии в България, избора на Местан и политическите послания в доклада, в който ясно се казва, че има заплаха за демокрацията в България", добави председателят на социалистите. Според Станишев вчерашното покушение е следствие на една среда, която се насажда от немалко политици. „Това е тяхна отговорност - езикът на омразата, противопоставянето, демонизирането на опонента. Важно е не просто един ден всички да се стреснем, а да се опитаме да си извлечем поуки като общество, като политически сили", подчерта лидерът на БСП. „Има много въпроси, на които службите трябва да отговорят", каза още Станишев попитан от медиите дали според него има пробив в системата за сигурност.

Журналистите попитаха председателя на БСП как според него звучи призивът към политиците за умереност от устата на Цветан Цветанов. „Звучи не особено достоверно. В продължение на много години - и преди изборите 2009г., а което е по- лошо и като управляваща партия ГЕРБ залагат на конфронтацията, залагат на омразата", каза Станишев.

Според лидера на социалистите е важно покрай покушението да не се затъмнят и други актуални и важни въпроси. Той даде пример със скандала с дюните и безобразията на министър Найденов, както и с неуспеха с решаването на проблемите на хората от ВМЗ-Сопот. „Живеем в състояние, в което всеки следващ скандал засенчва предишния скандал, който не се решава и никой не поема отговорност", възмути се Станишев. Той напомни, че в петък ПГКБ поиска оставката на Мирослав Найденов. „Отговорността на Цветан Цветанов също е очевидна. Ако Бойко Борисов не предприеме никакви действия по отношение на тях, той поема политическата отговорност. Всички тези безобразия стават по време на неговото управление", изтъкна председателят на БСП.