Сергей Станишев: Има какво още да се направи за реален паритет на жените

Nov 12, 2008 Новини БСП 1 2039

Последните 20 години от развитието на БСП може да се приведат десетки примери, в които жени социалистки са заемали важни позиции в парламентарната група, в изпълнителната власт, но смятам че има какво още да се направи за паритет на жените – и за участието им в политическия процес, и за защита и подкрепа на майчинството, социалната защита, равнопоставеността при заплащането на труда на жените

Последните 20 години от развитието на БСП може да се приведат десетки примери, в които жени социалистки са заемали важни позиции в парламентарната група, в изпълнителната власт, но смятам че има какво още да се направи за паритет на жените – и за участието им в политическия процес, и за защита и подкрепа на майчинството, социалната защита, равнопоставеността при заплащането на труда на жените. С тези думи председателят на БСП и премиер Сергей Станишев се обърна към участниците в Третото национално събрание на Обединението за паритет и солидарност на  жените-социалистки.

По думите на председателя на БСП за трите години, откакто съществува, обединението е демонстрирало реално развитие - и с разширяване на своите структури, и с много конкретни инициативи. Убеден съм, че това е само началото, добави Станишев. Той изрази надежда, че в бъдеще повече жени ще се включат в обединението и ще допринесат със своите идеи както за самата партия, така и за цялото общество.

Председателят на БСП беше категоричен, че има основание да се каже пред обществото, че българските социалисти изпълняват обещанията си и имат реални постижения в областта на социалната защита, на грижата за майчинството и семейството. Станишев подчерта, че имаме най-дългия период на майчинство в ЕС, че са увеличени детските добавки и сумите, изплащани за раждане на дете.

Вие сте пазителите и на мира и на семейството, на традициите в България, на възпитанието на децата и социалната справедливост, обърна се към жените премиера. Сред вас се чувствам в привилегировано малцинство на най-умните мъже, пошегува се Станишев и постави висока оценка на работата на обединението като политически и социален ангажимент.

Председателят на обединението на жените социалистки Катя Николова изрази подкрепа за решенията на правителството по отношение на социалната му програма, насърчаването на заетостта на жените и подкрепата, която държавата оказва на майчинството. Периодът на управление на правителството, в което водеща роля има БСП, се характеризира с устойчиво развитие. Един от водещите приоритети е социалният, показател за работата на правителството е нивото на безработицата - в началото на мандата тя е била 12 %, а сега – 6 %, каза Катя Николова. Тя подчерта, че в условията на световна финансова криза трябва да се следи кризата да не бъде за сметка на професионалната реализация на жените.

С удовлетворение отбелязваме, че проблемите на работата с жените се извеждат целенасочено и системно в новите партийни документи, заяви още Николова, припомняйки, че предстои приемане на нова програма и устав по време на 47-ия конгрес на БСП. По думите на Николова основните приоритети на Обединението на жените-социалистки са свързани и с ангажимента, които БСП поема пред българските граждани за следващия мандат. Нека в един конструктивен дебат дадем вярната оценка на извървения път и да докажем за пореден път, че в отговорни политически моменти, ние – жените, вземаме винаги верните решения, каза в заключение председателят на обединението.