Сергей Станишев: Нашият общ проект е възстановяването на европейския социален модел

Дек 20, 2012 Новини БСП 0 1189

„Роберт Фицо възстановява Словашкия социален модел, с приемането на нов Кодекс на труда, слагайки край на плоския данък и увеличавайки контрола на държавата върху частните здравноосигурителни фондове

„Роберт Фицо възстановява Словашкия социален модел, с приемането на нов Кодекс на труда, слагайки край на плоския данък и увеличавайки контрола на държавата върху частните здравноосигурителни фондове. Ние искаме това, което той прави да бъде реализирано и на европейско ниво, защото нашият общ проект е възстановяването на европейския социален модел". Това каза президентът на ПЕС Сергей Станишев след срещата си с министър-председателя на Република Словакия и лидер на Словашката социалдемократическа партия Роберт Фицо. Срещата в Братислава бе част от работната обиколка на президента на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев в Централна и Източна Европа.

Президентът на ПЕС  разкри, че той самия черпи вдъхновение от прогреса, който правителството на Фицо е постигнало в Словакия. Като пример за това Сергей Станишев отбеляза впечатляващия ръст на словашката икономика с 2%, който обаче не е постигнат за сметка или с отстъпление от ключови социални ангажименти.

След срещата Сергей Станишев сподели, че разговорът е преминала в дух на сътрудничество, а основен акцент в него е бил напредъкът, постигнат по ключови теми като данъка за финансовите транзакции, част от общата стратегия на ПЕС и Словашката социалдемократическа партия. Съществен въпрос на срещата е била и подготовката за изборите за Европейски парламент през май 2014 г.