Ангел Найденов: ГЕРБ за пореден път предаде България

Дек 19, 2012 Новини БСП 0 1254

„Не знам дали хората, които приеха това решение в пленарна зала съзнават, че извършват престъпление не само спрямо служителите на българските разузнавателни служби, но и спрямо интересите на България"

„Не знам дали хората, които приеха това решение в пленарна зала съзнават, че извършват престъпление не само спрямо служителите на българските разузнавателни служби, но и спрямо интересите на България". Това заяви зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов след среща със секретарите и съветниците на президента, по повод промените в Закона за досиетата. Ангел Найденов изтъкна, че ПГКБ настоява президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на текстовете в Закона за досиетата, с които се разкрива самоличността и принадлежността за хората, работили и работещи в служба „Военна информация" и Националната разузнавателна служба. Ангел Найденов обясни мотивите за ветото с думите: „Много тежки удари бяха нанесени върху националната сигурност, но с тази промяна ГЕРБ са на път да извършат престъпление и да предадат хората, служили на България".

Според Ангел Найденов няма по-грозно посегателство в света на служителите, занимаващи се с национална сигурност, от предателството спрямо тях. „Това е решение, което нанася поредният удар върху националната сигурност на страната ни. Решение, което пряко застрашава живота на служители, които и в момента са на активна служба във високорискови държави", заяви Найденов. По думите му разкриването на имената и позициите на офицерите от службите поставя под заплаха живота на семействата им, както и живота на хората, с които те са контактували.

По думите на Ангел Найденов решението на управляващите създава и предпоставки за скандали със страните, на територията на които са работили служителите на българската държава. Найденов отбеляза и факта, че промените са били приети в разрез с препоръките на експертите от службите. „По тези причини ние очакваме и настояваме за вето. То ще бъде възможно и след като се чуе мнението на експертите и на шефовете на служби във водещите комисии на НС", каза още той.

Ангел Найденов изрази още своето задоволство от факта, че секретарите, съветниците и администрацията на президента са реагирали изключително бързо и са приели срещата, предложена от ръководството на ПГКБ.