ГЕРБ застрашават живота на хора от службите, рискуват повторение на трагедията от Либия

Дек 19, 2012 Новини БСП 0 805

На среща в президентството днес от 16

На среща в президентството днес от 16.30 часа ПГКБ ще настоява за вето върху промените в Закона за досиетата

 

 

С промяната в Закона за досиетата ГЕРБ са на път да извършат престъпление и национално предателство. Няма по- грозно посегателство спрямо хората, които се занимават със защита на националната сигурност, от предателството им. Това заяви зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов на брифинг в парламента. След като социалистите настояха за спешна среща с президента, получиха потвърждение за разговор днес в 16.30 часа с началника на кабинета на президента и със съветниците на президента по сигурността. „Ще настояваме за налагане на вето върху закона. Ако не бъде наложено вето, България като държава ще извърши престъпление и предателство", категоричен беше зам.-председателят на ПГКБ.

Ангел Найденов обясни, че острата реакция на левицата е предизвикана от отпадането на определен параграф в закона. Текстът не позволяваше разкриване на принадлежност за хората, които заемат длъжностите началник на отдел или началник на сектор в служба Военна информация или началник на отдел и началник секция в Националната разузнавателна служба. „Става дума за над 1000 души, които ще бъдат засегнати от промяната в закона", отбеляза депутатът от ПГКБ. Той отбеляза, че във връзка с промяната не са били поканени и не са били чути аргументите на ръководителите на двете служби - нито на закритото заседание на вътрешната комисия, нито в пленарна зала. „Става дума за действащи служители, включително зад граница, в рискови страни. Цената е техният живот, животът на техните семейства и на хората, с които са контактували", отбеляза Ангел Найденов. По думите му много съдби бяха съсипани заради поставянето под общ знаменател на служители на бившата Държавна сигурност, независимо от отделите, в които са работили. Съсипани бяха много съдби и заради поставянето на клеймото „доносник" върху всички служители, независимо от позициите, които са заемали и задачите, които са изпълнявали. „Много тежки удари бяха нанесени върху националната сигурност", обобщи зам.-председателят на ПГКБ.

Румен Петков подчерта, че поне 70 са служителите на Военна информация и на НРС, които в момента са зад граница. „Половината от тях вероятно са под прикритие на различни ангажименти. Поставяме под съмнение техния живот днес. Кой ще носи отговорност за това, кога и как те ще бъдат прибрани? Ще се допусне ли в рисковите държави такова извеждане, или ще преживеем наново трагедията от Либия?", попита депутатът от левицата. Според него осветяването на информацията ще постави под въпрос способността на българските дипломатически мисии, на търговските ни представителства, на българите зад граница - да водят ефективни контакти и взаимоотношения с представители на чуждите държави. „Всеки ще си дава сметка, че утре някое безумно решение на парламента може да постави него и семейството му под въпрос", обясни Петков.